Granita arbuzowo-malinowa z woda rozana.
Chlodne poranki, chlodne wieczory... Mimo wszystko wciaz piekne i sloneczne dni, chociaz zblizajaca sie jesien czuc juz na kazdym kroku. Nawet powietrze nie jest juz takie przejrzyste, jak latem. Lekko zamglone i rzeskie, czysto jesienne :) Na pozegnanie lata przygotowalam granite... Prawdziwie letnia, z arbuza i malin z dodatkiem wody rozanej (lekko wyczuwalnej w smaku). Niskokaloryczna i mocno odswiezajaca. Goraco polecam :)
Granita arbuzowo-malinowa z woda rozana
Skladniki na 4 porcje:
100 g cukru
400 g miazszu z arbuza (lub melona)
150 g malin
4 lyzki soku z cytryny (dalam sok z limonki)
1 lyzeczka wody rozanej
Do rondelka wsypac cukier, wlac 100 ml wody, zagotowac i gotowac przez 1 min. Wystudzic.
Arbuza obrac, usunac pestki, pokroic na kawalki. Zmiksowac na puree, przelozyc do miski. Maliny oplukac, rowniez zmiksowac na puree, przetrzec przez sitko aby pozbyc sie pesteczek. Odmierzyc 100 g puree z malin.
Puree z arbuza wymieszac z przetartymi malinami, syropem cukrowym, sokiem z cytryny i woda rozana. Przelac do metalowego pojemnika i wstawic do zamrazarki na co najmniej 4 godz. Co 30 min. przemieszac mase za pomoca widelca.
Zamrozona granite zeskrobac lyzka, przelozyc do wysokich szklanek. Podawac ze slomka, ew. udekorowane czastkami arbuza.
*inspiracja: "Lisa" 7 (2013)
Komentarze
A za dnia nadal letnio i slonecznie. Idealna pogoda na granitowe orzezwienie.
Cieszę oczy.
Ale na koniec lata się nie zgadzam!
Pozdrawiam.!
Dziekuje i pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.