Kurczak po baskijsku z chorizo, oliwkami, papryka i ryzem.



Pyszne hiszpanskie danie z kurczakiem z dodatkiem chorizo, suszonych pomidorow, ryzu, papryki i oliwek. Lubie takie niedzielne obiady, ktore praktycznie robia sie same :) Wystarczy tylko troche przygotowan a pozniej wrzucamy wszystko do jednego naczynia i pieczemy. Kurczak dochodzi w piekarniku a my mozemy zajac sie przyjemniejszymi sprawami :)) Wazne jest aby naczynie, w ktorym bedziemy piekli kurczaka bylo wystarczajaco glebokie (bedziemy wlewac do niego 1,5 l wody i ukladac skladniki - w innym wypadku woda nam sie wyleje). I jeszcze jedno - z racji tego, ze kurczaka mial jesc tez moj synek zrezygnowalam z dodania chili (kielbasa chorizo sama w sobie jest wystarczajaco pikantna). Tak smakuje urlop w kraju Baskow... :) Goraco polecam.



Kurczak po baskijsku z chorizo, oliwkam, papryka i i ryzem

Skladniki na 4 porcje:
75 g suszonych pomidorow w oliwie
200 g chorizo
3 papryki (1 czerwona, 2 zielone)
2 cebule
2 zabki czosnku
1 maly peczek tymianku
1 kurczak (ok. 1,5 kg, podzielony na 8 kawalkow)
sol
swiezo mielony pieprz
2 lyzki oliwy
300 g ryzu
3 lyzki koncentratu pomidorowego
1/2 lyzeczki chili w proszku (nie dalam)
50 g czarnych oliwek z pestkami

Suszone pomidory osaczyc z zalewy, oliwe zachowac. Z chorizo sciagnac skorke, kielbase pokroic w plasterki. Papryke umyc, usunac nasiona, pokroic w nieduza kostke. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Tymianek oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek.

Kawalki kurczaka umyc, osuszyc, oproszyc z obydwu stron sola i pieprzem. Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe, obsmazyc mieso na zlotobrazowo, zdjac z patelni. Wrzucic chorizo, podsmazyc na chrupiaco.

Zagotowac 1,5 l wody. Piekarnik rozgrzac do 200°C. Na patelni rozgrzac 3-4 lyzki oliwy z pomidorow, podsmazyc na niej czosnek, cebule i papryke. Wsypac ryz, krotko podsmazyc. Dodac koncentrat pomidorowy, zasmazyc. Oproszyc chili. Przelozyc wszystko do duzego zaroodpornego naczynia (lub formy)*, wlac wrzaca wode, wsypac 1 lyzeczke soli, oproszyc pieprzem. Wlozyc do formy suszone pomidory, oliwki, ulozyc mieso. Wszystko posypac tymiankiem.

Wstawic forme do nagrzanego piekarnika (nalezy to robic ostroznie aby goraca woda nie wylala sie z foremki). Piec 45-60 min.. Podczas pieczenia nie mieszac dopoki ryz nie wchlonie wody i nie bedzie ugotowany. Gotowe danie wyjac z piekarnika i podawac.



*poszczegolne skladniki dania mozna podsmazac od razu w zaroodpornym naczyniu, w ktorym danie bedzie sie pieklo
**zrodlo: "Lecker" 9 (2012)

Komentarze

Panna Malwinna pisze…
Z nieba spadłaś mi z tym przepisem! Dziękuję;)
M.M pisze…
Pychota:) szkoda że nie można tego z monitora wyciągnąć:)
kaczodajnia pisze…

Zdecydowanie moje smaki, chorizo, papryka, suszone pomidory mmm... nawet tymianek moje ulubione zioło pycha:)
pieczarka mySia pisze…
Uwielbiam Twoje dania :) sa zawsze pieknie kolorowe i mega apetyczne! :)

Buziaki ;*
Anonimowy pisze…
Pięęęęękneeee!
agnieszka pisze…
Maju widzę, że po urlopie wróciłaś z samymi pysznościami ;) Na pewno wypróbuje, bo połączeni kurczaka i chorizo jest jednym z moich ulubionych :) Pozdrawiam serdecznie!!
Whisper pisze…
Maju, wspaniały przepis, aromatyczne danie, które "zrobi się samo", to coś, czego mi dziś potrzeba :)
Monika. L pisze…
Wspaniały obiad - pięknie podane rodzinne danie. Chętnie spróbuję, myślę, że i u mnie miałoby powodzenie :)

Majeczko pozdrawiam serdecznie
Monika
judik pisze…
Rany ale wspaniały obiad!:)
Ola pisze…
oo tak, zdecydowanie coś dla mnie - do jednego garnka, dać temu trochę czasu a eksplozja smaku gwarantowana :)
Amber pisze…
Majko,
cudowne danie!
Pełne słońca i aromatów.
Kraj Basków to niesamowita kraina.
Wspaniale,że stamtąd wybrałaś przepis.
Serdeczności!
skoraq cooks pisze…
Narobiłaś mi smaku. Podoba mi się to, że wrzuca się wszystko do jednego naczynia i wszystko robi się samo. To danie zdecydowanie w moim stylu. Muszę zrobić sobie takie coś. Tak sobie myślę, że warto zrobić więcej. Jak zostanie na drugi dzień pewnie będzie jeszcze lepsze, bo smaki się połączą.
justka2712 pisze…
Pysznie wygląda! :) I jeszcze samo się robi :)
Olka pisze…
Wspaniały przepis, mi pewnie bardziej odpowiadałaby jednak wersja z chili, ale i tak musiało być obłędne w smaku nawet bez niego. Pozdrawiam :)
Maggie pisze…
Nie dosc, ze sam sie robi, to jeszcze wyglada tak, ze slinka cieknie. Prawdziwy smak lata!
Wspaniałe!
Wybrałabym oczywiście wersję z chili;)
majka pisze…
Nie ma za co :)) Ciesze sie ogromnie :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
No szkoda... :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Ciesze sie, ze trafilam w Twoj gust :) Zapraszam weic na obiad :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje Mysiu :) A ja uwielbiam Twoje wypieki. Sa zawsze taaaaakie apetyczne :))

Usciski.
majka pisze…
Dziekuje i pozdrawiam :)
majka pisze…
Ciesze sie :) Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac tak mocno, jak nam :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje kochana :) Kurczaka goraco polecam.

Pozdrowienia.
majka pisze…
A w dodatku naprawde robi sie samo :) POlecam, MOnis, moze Wam posmakuje :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje :))

Pozdrawiam cieplo.
majka pisze…
Jest wlasnie tak, jak piszesz :) Poza tym nic Cie nie interesuje, nawet ryzu nie musisz mieszac :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Masz racje Amber. Mnie to danie kojarzy sie z urlopem w Hiszpanii :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Ja tez lubie takie dania. Szczegolnie wtedy, kiedy mamy jakies plany na niedziele i nie mam czasu i ochoty stac przy garnkach :)) A na dugi dzien rownie dobre :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Nie tak do konca samo ale prawie :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Uwierz, ze bylo wystarczajaco pikantne rowniez bez chili. Chorizo nadalo potrawie wystarczajacej pikanterii.

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dla mnie to smak lata :)

Pozdrowienia cieple :)
majka pisze…
Dziekuje. Wersja z chili bedzie moooocno pikantna :))

Usciski.
Bea pisze…
Pysznie wyglada Majko! Zawsze bardzo lubilam kurczaka po baskijsku, to bylo takie wakacyjne danie :)

Pozdrawiam serdecznie!
Ania pisze…
Kurczak wygląda obłędnie, z chorizo musi być pyszny, robiłam ostatnio z przepisu Okrasy z miodem, również pycha:)
Szarlotek pisze…
Jaka feria barw na półmisku :) Iście letnia wspaniałość :)
patima pisze…
idealny pomysł na dzisiejszy obiad! dzięki :)
Unknown pisze…
To juz wiem co dzisiaj na obiado-kolacje :) Wyglada pysznie!