czwartek, 16 sierpnia 2012

Kurczak po baskijsku z chorizo, oliwkami, papryka i ryzem.



Pyszne hiszpanskie danie z kurczakiem z dodatkiem chorizo, suszonych pomidorow, ryzu, papryki i oliwek. Lubie takie niedzielne obiady, ktore praktycznie robia sie same :) Wystarczy tylko troche przygotowan a pozniej wrzucamy wszystko do jednego naczynia i pieczemy. Kurczak dochodzi w piekarniku a my mozemy zajac sie przyjemniejszymi sprawami :)) Wazne jest aby naczynie, w ktorym bedziemy piekli kurczaka bylo wystarczajaco glebokie (bedziemy wlewac do niego 1,5 l wody i ukladac skladniki - w innym wypadku woda nam sie wyleje). I jeszcze jedno - z racji tego, ze kurczaka mial jesc tez moj synek zrezygnowalam z dodania chili (kielbasa chorizo sama w sobie jest wystarczajaco pikantna). Tak smakuje urlop w kraju Baskow... :) Goraco polecam.



Kurczak po baskijsku z chorizo, oliwkam, papryka i i ryzem

Skladniki na 4 porcje:
75 g suszonych pomidorow w oliwie
200 g chorizo
3 papryki (1 czerwona, 2 zielone)
2 cebule
2 zabki czosnku
1 maly peczek tymianku
1 kurczak (ok. 1,5 kg, podzielony na 8 kawalkow)
sol
swiezo mielony pieprz
2 lyzki oliwy
300 g ryzu
3 lyzki koncentratu pomidorowego
1/2 lyzeczki chili w proszku (nie dalam)
50 g czarnych oliwek z pestkami

Suszone pomidory osaczyc z zalewy, oliwe zachowac. Z chorizo sciagnac skorke, kielbase pokroic w plasterki. Papryke umyc, usunac nasiona, pokroic w nieduza kostke. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Tymianek oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek.

Kawalki kurczaka umyc, osuszyc, oproszyc z obydwu stron sola i pieprzem. Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe, obsmazyc mieso na zlotobrazowo, zdjac z patelni. Wrzucic chorizo, podsmazyc na chrupiaco.

Zagotowac 1,5 l wody. Piekarnik rozgrzac do 200°C. Na patelni rozgrzac 3-4 lyzki oliwy z pomidorow, podsmazyc na niej czosnek, cebule i papryke. Wsypac ryz, krotko podsmazyc. Dodac koncentrat pomidorowy, zasmazyc. Oproszyc chili. Przelozyc wszystko do duzego zaroodpornego naczynia (lub formy)*, wlac wrzaca wode, wsypac 1 lyzeczke soli, oproszyc pieprzem. Wlozyc do formy suszone pomidory, oliwki, ulozyc mieso. Wszystko posypac tymiankiem.

Wstawic forme do nagrzanego piekarnika (nalezy to robic ostroznie aby goraca woda nie wylala sie z foremki). Piec 45-60 min.. Podczas pieczenia nie mieszac dopoki ryz nie wchlonie wody i nie bedzie ugotowany. Gotowe danie wyjac z piekarnika i podawac.



*poszczegolne skladniki dania mozna podsmazac od razu w zaroodpornym naczyniu, w ktorym danie bedzie sie pieklo
**zrodlo: "Lecker" 9 (2012)

37 komentarzy:

  1. Z nieba spadłaś mi z tym przepisem! Dziękuję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :)) Ciesze sie ogromnie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Pychota:) szkoda że nie można tego z monitora wyciągnąć:)

    OdpowiedzUsuń

  3. Zdecydowanie moje smaki, chorizo, papryka, suszone pomidory mmm... nawet tymianek moje ulubione zioło pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze trafilam w Twoj gust :) Zapraszam weic na obiad :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Uwielbiam Twoje dania :) sa zawsze pieknie kolorowe i mega apetyczne! :)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Mysiu :) A ja uwielbiam Twoje wypieki. Sa zawsze taaaaakie apetyczne :))

      Usciski.

      Usuń
  5. Maju widzę, że po urlopie wróciłaś z samymi pysznościami ;) Na pewno wypróbuje, bo połączeni kurczaka i chorizo jest jednym z moich ulubionych :) Pozdrawiam serdecznie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie :) Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac tak mocno, jak nam :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. Maju, wspaniały przepis, aromatyczne danie, które "zrobi się samo", to coś, czego mi dziś potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje kochana :) Kurczaka goraco polecam.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Wspaniały obiad - pięknie podane rodzinne danie. Chętnie spróbuję, myślę, że i u mnie miałoby powodzenie :)

    Majeczko pozdrawiam serdecznie
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w dodatku naprawde robi sie samo :) POlecam, MOnis, moze Wam posmakuje :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Rany ale wspaniały obiad!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. oo tak, zdecydowanie coś dla mnie - do jednego garnka, dać temu trochę czasu a eksplozja smaku gwarantowana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wlasnie tak, jak piszesz :) Poza tym nic Cie nie interesuje, nawet ryzu nie musisz mieszac :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  10. Majko,
    cudowne danie!
    Pełne słońca i aromatów.
    Kraj Basków to niesamowita kraina.
    Wspaniale,że stamtąd wybrałaś przepis.
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje Amber. Mnie to danie kojarzy sie z urlopem w Hiszpanii :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  11. Narobiłaś mi smaku. Podoba mi się to, że wrzuca się wszystko do jednego naczynia i wszystko robi się samo. To danie zdecydowanie w moim stylu. Muszę zrobić sobie takie coś. Tak sobie myślę, że warto zrobić więcej. Jak zostanie na drugi dzień pewnie będzie jeszcze lepsze, bo smaki się połączą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez lubie takie dania. Szczegolnie wtedy, kiedy mamy jakies plany na niedziele i nie mam czasu i ochoty stac przy garnkach :)) A na dugi dzien rownie dobre :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  12. Pysznie wygląda! :) I jeszcze samo się robi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tak do konca samo ale prawie :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  13. Wspaniały przepis, mi pewnie bardziej odpowiadałaby jednak wersja z chili, ale i tak musiało być obłędne w smaku nawet bez niego. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz, ze bylo wystarczajaco pikantne rowniez bez chili. Chorizo nadalo potrawie wystarczajacej pikanterii.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  14. Nie dosc, ze sam sie robi, to jeszcze wyglada tak, ze slinka cieknie. Prawdziwy smak lata!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to smak lata :)

      Pozdrowienia cieple :)

      Usuń
  15. Wspaniałe!
    Wybrałabym oczywiście wersję z chili;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Wersja z chili bedzie moooocno pikantna :))

      Usciski.

      Usuń
  16. Pysznie wyglada Majko! Zawsze bardzo lubilam kurczaka po baskijsku, to bylo takie wakacyjne danie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Kurczak wygląda obłędnie, z chorizo musi być pyszny, robiłam ostatnio z przepisu Okrasy z miodem, również pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaka feria barw na półmisku :) Iście letnia wspaniałość :)

    OdpowiedzUsuń
  19. idealny pomysł na dzisiejszy obiad! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. To juz wiem co dzisiaj na obiado-kolacje :) Wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń