Gnocchetti burro e salvia.



Kluchy, kluski i kluseczki...ktoz ich nie lubi? Niezaleznie od tego czy to polskie leniwe, kopytka czy wloskie gnocchi ja uwielbiam je wszystkie. Sa co prawda troche pracochlonne w przygotowaniu ale czego sie nie robi by zaspokoic swoje podniebienie? :) Ostatnio pokusilam sie o zrobienie gnocchetti burro e salvia czyli malych gnocchi z szalwiowym maslem. Pysznym i delikatnym dodatkiem byla tu cukinia. Moje gnocchetti swoja wielkoscia bardziej przypominaja gnocchi ale kto by sie tym przejmowal (postanowilam pozostac przy oryginalnej nazwie podanej w ksiazce). Robiac te gnocchi, formujac ruloniki na posypanym maka blacie czulam sie jak wloska mamma :)) Przepis pochodzi z ksiazki niezastapionego Gino D'Acampo "Wloskie dania makaronowe". Goraco polecam :)



Gnocchetti burro e salvia (gnocchetti z maslem i szalwia)

Skladniki na 4 porcje jako zakaska (lub 2 jako danie glowne):
300 g maczystych ziemniakow, nieobranych
1 male jajko, lekko ubite
100 g maki i troche do podsypania
100 g solonego masla
2 srednie cukinie, pokrojone w kostke o boku 1 cm
1 lyzka drobno posiekanej swiezej szalwii
30 g startego swiezego parmezanu
sol i pieprz do smaku

Wloz ziemniaki w lupinach do wrzacej wody w duzym garnku i gotuj przez 25-30 min., az beda miekkie. Odcedz starannie i lekko ostudz.

Obierz ziemniaki i przecisnij przez praske do duzej miski. Do jeszcze cieplych dodaj 2 szczypty soli, jajko i make. Lekko wymieszaj a potem przeloz na blat posypany maka (ja zagniotlam ciasto w misce). Zagniataj lekko, az powstanie miekkie, nieco lepkie ciasto (nie wyrabiaj ciasta zbyt dlugo, bo gnocchi beda twarde).

Przetnij ciasto na 2 czesci i kazda z nich rozwalkuj dlonmi tak, aby oba kawalki przybraly ksztalt dlugich kielbasek o srednicy ok. 1,5 cm. Pokroj je na kawalki dlugosci 2 cm.

Uloz gnocchi na czytej sciereczce lekko posypanej maka. Zagotuj duzy garnek osolonej wody. Wrzuc gnocchi i gotuj przez 2 min. - sa gotowe, kiedy wyplyna na powierzchnie. Wyjmij je z wody lyzka cedzakowa i obsacz.

Roztop maslo na duzej patelni na srednim ogniu. Kiedy bedzie gorace, dodaj cukinie i smaz przez 3 min., a potem zmieszaj z szalwia. Przypraw sola oraz pieprzem i zdejmij z ognia.

Wloz gnocchi na patelnie z sosem i wymieszaj. Podawaj posypane parmezanem.





Komentarze

Amber pisze…
Agnieszko,
one są piękne!
Pysznie podałaś.
A ja je uwielbiam.
Miłego poniedziałku!
wiosenka27 pisze…
Chętnie bym zjadła takie kluseczki. Pysznie wyglądają:)
whiness pisze…
Dawno nie jadłam gnocchi. Twoje danie musi smakować naprawdę przepysznie - a na pewno wyglądem na to wskazuje. :)
Nie mogę powiedzieć, że lubię kluski.
Ja je ubóstwiam!
Pyszności!:)
Dominika Bień pisze…
Wyglądają przeapetycznie! Piękne zdjecia, i talerz :)
White Tablecloth pisze…
Z cukinią! Uwielbiam cukinię. Cała kompozycja wygląda pięknie.
kaczodajnia pisze…
Wyglądają bardzo apetycznie, a ja jestem bardzo kluskowa więc chętnie bym takie zjadła.
pieczarka mySia pisze…
Twoje dania mnie zachwycaja :) jestem purystka i taki obiad bylby dla mnie rozkosza dla podniebienia :)

pycha! ;*
Whisper pisze…
Kolejne danie, a raczej dodatek, z którym mnie oswajasz. Szałwia nie jest moim ulubionym ziołem, kojarzy mi się niemiło z dzieciństwem. Długo nie mogłam się do niej przekonać. A teraz czuję się dojrzała do tego, aby przypomnieć sobie jej smak i odczarować złe wspomnienia :)
Majana pisze…
Aguś, piękne to danie i tak smacznie wygląda.
Musi być pyszne to połączenie z szałwią. Naprawdę super.
Pozdrawiam cieplutko:)
Basia pisze…
Wygląda niezwykle apetycznie i letnio-świeżo!
Pozdrawiam serdecznie!
Srebrne oko pisze…
Niezwykłe aż czuję smak patrząc na zdjęcie :-)
gzik_i_pyry pisze…
ach jak ja uwielbiam kluski, kluseczki. Super przepis :)
oj joj joj jak ja to chcę zjeść! podzielisz się?
Maggie pisze…
Urocze! A to maslo szalwiowe musialo byc niezwykle aromatyczne.
skoraq cooks pisze…
Zapowiadają się "kluchowe" pyszności :-)
skoraq cooks pisze…
Majko bez Ciebie moja lista nominowanych do nagrody Versatile Blogger Award byłaby niepełna:-) http://www.skoraczek.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html Pozdrawiam cieplutko
wygląda jak małe kopytka, ale na pewno smakują znacznie lepiej
katiuszek pisze…
aromat az uosi sie u mnie nad laptopem jak patrze na te zdjecia,, ;)

MNIAM!
Monica pisze…
Uwielbiam kluchy! Świetna wersja, z cukinią, pysze, z chęcią bym zrobiła tylko parmezanu nie mam ;)
judik pisze…
Wspaniała wersja z cukinią:)
Menu na weekend pisze…
pięknie! u mojej Mamy w ogródku rośnie piękny krzak szałwii z wyjątkowo dużymi liśćmi. Przechodząc obok tegoż krzaka zawsze myślę o gnocchi :) co za przypadek ;)
Wiola33 pisze…
I znów wiedzę proste ładne danie, ładnie przy ozdobione. Widzę Maju, że masz bardzo dobry styl przyrządzania potraw.
michal p90x pisze…
nigdy czegoś takiego nie jadłem, ale zapowiada się smakowicie!