Ciasteczka "wianuszki adwentowe" z zurawina i pistacjami.

Swieta Bozego Narodzenia zblizaja sie wielkimi krokami... W tym przewdswiatecznym czasie nie moze oczywiscie zabraknac ciasteczek :) Dzis mam dla Was nowy przepis na przepyszne ciasteczka przekladane konfitura wisniowa, udekorowane lukrem, pistacjami i suszona zurawina. Ciasteczka wygladaja jak male wianuszki adwentowe i moga byc tez swietna dekoracja choinki. Goraco polecam :)
Ciasteczka "wianuszki adwentowe" z zurawina i pistacjami 

 Skladniki na ok. 30 ciasteczek: 
250 g maki pszennej 
75 g cukru 
skorka starta z cytryny (bio) 
1 szczypta proszku do pieczenia 
1 jajko (M) 
125 g zimnego masla 
ok. 50 g suszonej zurawiny 
30 g pistacji 
80 g konfitury wisniowej 

  Lukier: 
150 g cukru pudru 
3 lyzki soku z cytryny 

 Make wsypac do misy miksera, dodac cukier, starta skorke z cytryny i szczypte proszku do pieczenia, wymieszac. Nastepnie dodac jajko, 1 lyzke zimnej wody i zimne maslo w malych kawaleczkach. Szybko zagniesc gladkie ciasto, uformowac kule, owinac folia spozywcza i wlozyc na 1 godz. do lodowki. 

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. 


 Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, rozwalkowac na blacie posypanym maka na grubosc 2-3 mm. 
Za pomoca foremki wycinac z ciasta cale koleczka (ca. 5,5 cm srednicy) i koleczka z dziurka w srodku (ca. 5,5 cm srednicy, kolko w srodku ca. 2 cm srednicy). Skrawki ciasta zagniesc od nowa, rozwalkowac i znow wycinac ciasteczka. 

 Ulozyc ciasteczka na przygotowanych blachach i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec 8-10 min., wyjac z piekarnika, wystudzic na kuchennej kratce. Upiec kolejna porcje ciasteczek. 

 Zurawine i pistacje drobno posiekac. Na calych ciasteczkach rozsmarowywac po pol lyzeczki konfitury, nakladac na nie ciasteczka z dziurka. 

 Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowac lukier (jesli bedzie za gesty dodac wiecej soku z cytryny), posmarowac ciasteczka. Posypac posiekanymi pistacjami i zurawina, odlozyc aby lukier zastygl. 

 Rada: czesc ciasteczek, tych z dziurka, mozna zostawic bez sklejania. Wystarczy udekorowac je tylko lukrem, zurawina i pistacjami, przewlec wstazeczke i powiesic jako dekoracje, np. na choince.

Komentarze

margot pisze…
Jakie śliczne
druty osłonowe pisze…
Ślicznie wyszło, trzeba się napracować, ale warto.
Fotograf-Produktowy pisze…
Świetny wpis i piękne zdjęcia kulinarne :) Czasami fotografia kulinarna bywa trudna, ale tu aż miło się patrzy :)