12-ste urodziny bloga. Crumble rabarbarowo-malinowe z owsiana kruszonka.

Nie bede po raz kolejny pisac, jak ten czas leci bo leci nieublaganie :) Napisze tylko, ze ciesze sie bardzo, ze moge tu byc i nadal prowadzic bloga. I dziekuje za to, ze sa tu jeszcze osoby, ktore do mnie zagladaja :) Z okazji 12-tych urodzin bloga przygotowalam crumble rabarbarowo-malinowe z chrupiaca owsiana kruszonka. Crumble jest naprawde pyszne, lekko kwaskowe, przelamane slodycza kruszonki. Z dodatkiem lodow waniliowych to juz prawdziwa poezja smaku :) Goraco polecam.
Crumble rabarbarowo-malinowe z owsiana kruszonka 

  Skladniki na forme o srednicy 32 cm: 

500 g rabarbaru 
250 g mrozonych malin 
40-50 g cukru 
sok z 1/2 cytryny 
1 lyzka maki ziemniaczanej 

  Kruszonka: 
120 g miekkiego masla 
100 g platkow owsianych 
100 g maki orkiszowej 
100 g cukru trzcinowego 
szczypta soli 
ew. 1 szczypta cynamonu lub mielonego kardamonu 

  Do podania: 
lody waniliowe lub bita smietana 

 Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Wszystkie skladniki kruszonki przelozyc do misy miksera, zmiksowac az powstana grudki (lub wyrobic kruszonke recznie). Wstawic na 30 min. do lodowki. 

Rabarbar umyc, obrac z wlokien, pokroic na kawalki. Wymieszac z 50 g cukru i sokiem z cytryny, przelozyc do formy. Dodac zamrozone maliny, wymieszac. Calosc oproszyc maka ziemniaczana (dzieki temu sok wyplywajacy z owocow lekko zgestnieje). 

 Schlodzona kruszonke wyjac z lodowki, posypac nia owoce. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i zapiekanc 30-40 min. az owoce puszcza sok. 

Wyjac crumble z piekarnika i lekko przestudzic. Podawac na cieplo z dodatkiem lodow waniliowych lub bitej smietany.

Komentarze

Patrycja Reszko pisze…
Serdecznie gratuluję rocznicy!
Pozdrawiam serdecznie
Lucynka pisze…
Mega pychota
Świetny przepis, a jakie fantastyczne łyżeczki!!! Można wiedzieć, gdzie takie można dostać?
Deko Aranż pisze…
Uwielbiam ciasta z rabarbarem, najlepszy dodatek