11-ste urodziny bloga. Muffinki bananowo-czekoladowo-kokosowe.



Witam Was serdecznie po dluzszej przerwie :) Oczywiscie ta przerwa nie byla zamierzona, po prostu brakowalo mi motywacji do dalszego prowadzenia bloga. Cale szczescie maly kryzys minal i znow zaczynam dzialac :) Uznalam, ze dzis jest idealny dzien na powrot do blogowania poniewaz dokladnie dzis mija 11 lat od momentu zalozenia bloga :) Z tej okazji przygotowalam przepyszne muffinki bananowo-czekoladowe z dodatkiem mleka kokosowego, wiorkow kokosowych i posiekanej gorzkiej czekolady. Mieciutkie, wilgotne, aromatyczne... kokos jest w muffinkach wyczuwalny i nadaje im wspanialy smak. Dawno nie jadlam tak dobrych muffinek. Mozna sie w nich zakochac :) Z podanego przepisu powinno wyjsc tylko 12 muffinek, jesli upieczemy je w formie do muffinek o pojemnosci 125 ml kazde zaglebienie - jak jest to w przepisie Donny Hay. Zaglebienia w mojej muffinkowej formie byly jednak mniejsze, dlatego wyszly mi az 24 muffinki. Nie narzekam jednak, poniewaz muffinki sa uzalezniajace i gdyby nie rozsadek sama zjadlabym co najmniej kilka sztuk ;) Goraco polecam.


Muffinki bananowo-czekoladowo-kokosowe
*inspiracja: Donna Hay "Modern Baking" (z moimi malymi zmianami)

Skladniki na 24 sztuki:*
375 g maki pszennej
2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
40 g wiorkow kokosowych
120 g jasnego brazowego cukru
25 g kakao w proszku
2 jajka (M)
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
125 ml mleka kokosowego
125 ml oleju slonecznikowego
520 g bananow (waga bez skorki)
200 g gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

Make wsypac do miski, dodac proszek do pieczenia, wiorki kokosowe, cukier i kakao, wymieszac. Do drugiej miski wbic jajka, wlac olej, mleko kokosowe i ekstrakt z wanilii, wymieszac. Mokre skladniki przelac do suchych skladnikow, lekko wymieszac.

Banany obrac ze skorki, rozgniesc za pomoca widelca, dodac do masy, wymieszac trzepaczka. Czekolade posiekac, dodac na koniec do masy, wymieszac.

Gotowa mase przekladac do przygotowanych papilotek. Wstawic forme do piekarnika, piec przez 25 min. (przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy muffinki sie upiekly).

Upieczone muffinki wyjac z piekarnika, zostawic na 2 min. w formie a nastepnie wyjac i wystudzic na kuchennej kratce. Upiec kolejna porcje muffinek. Przed podaniem mozna oproszyc muffinki cukrem pudrem.

* w zaleznosci od pojemnosci zaglebien w formie do muffinek otrzymamy 12 lub 24 muffinki; jesli zaglebienia maja pojemnosc 125 ml kazde wowczas otrzymamy tylko 12 miffinek, jesli sa mniejsze - 24 muffinki



Komentarze

Jan Świątek pisze…
Bardzo interesujące. Pozdrawiam serdecznie.
Andrzej pisze…
Piękny i pyszny sposób na świętowanie rocznicy :D Gratulacje tak długiego stażu! A muffinek na pewno spróbuję :)
Zuza pisze…
Świetny, prosty i szybki przepis. Na pewno przetestuję ;)