Salatka z pieczona marchewka, rukola i serem feta.





Kolejna pyszna salatka na blogu :) Jesienna salatka z pieczona marchewka, rukola, serem feta i cytrynowo-musztardowym dressingiem. Posypana pestkami dyni lub orzechami piniowymi i slodkimi rodzynkami. Ta salatka jest pelna smakow i aromatow. Goraco polecam :)



Salatka z pieczona marchewka, rukola i serem feta
*inspiracja: Kathryne Taylor "Love real food" (z moimi malymi zmianami)

Skladniki na 4 porcje:
250 g pelnoziarnistego ryzu (lub dzikiego)

Pieczone marchewki:
450-600 g marchewki
1 lyzka oliwy
1 lyzeczka mielonego chili
1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
1/4 lyzeczki drobnej soli morskiej

Dressing cytrynowo-musztardowy:
4 lyzki oliwy
2 lyzki soku z cytryny
1 lyzeczka musztardy
1 lyzeczka miodu lub syropu klonowego
1/4 lyzeczki drobnej soli morskiej
swiezo mielony czarny pieprz

Salatka:
50 g pestek dyni i/lub orzechow piniowych
140-170 g rukoli
60 g sera feta
3 lyzki rodzynek

Piekarnik nagrzac do temp. 200°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Marchewki obrac, pokroic na skos w 5 cm kawalki (grubsze marchewki przekroic na pol). Rozlozyc marchewki na przygotowanej blasze, skropic oliwa, posypac cynamonem, chili i sola morska, dokladnie wymieszac aby marynata pokryla wszystkie marchewki. Wstawic blache do piekarnika i piec przez 30-45 min. az marchewki beda miekkie (przemieszac warzywa kilka razy podczas pieczenia).

Ryz ugotowac w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Przelac zimna woda, dokladnie osaczyc na sicie i przelozyc do miski. Rukole umyc, osuszyc.

Przygotowac dressing: wszystkie skladniki dressingu dokladnie wymieszac w misce, wlac do ryzu. Dodac rukole, delikatnie wymieszac.

Upieczone marchewki wyjac z piekarnika, wystudzic, dodac do salatki. Pestki dyni podprazyc na suchej patelni, wystudzic, rowniez dodac do salatki. Ser feta osaczyc z zalewy, rozdrobnic i razem z rodzynkami dodac do salatki. Wszystko dokladnie wymieszac i podawac.

Uwagi: salatka jest najlepsza w dniu przygotowania ale mozna ja tez przechowywac w lodowce przez 2-3 dni. Zamiast pestek dyni i orzechow piniowych mozna dodac grubo posiekane, podprazone pistacje.











Komentarze

Zuza pisze…
samo zdrowie :)
Emilia S pisze…
Pięknie się prezentuje i pewnie jeszcze lepiej smakuje! Jesień to chyba moja ulubiona pora roku jeśli chodzi o przebywanie w kuchni. Wszystko nabiera takiego swoistego charakteru :)
Picante Jalapeno pisze…
Obiad idealny! <3