Risotto ai funghi e piselli - risotto z grzybami i zielonym groszkiem.


Witam Was w ten piekny, sloneczny dzien :) Wiem, ze upaly daja sie niektorym mocno we znaki (u nas tez jest cieplo ale daleko nam do tropikow:) ale moze ktos z Was skusi sie na wloskie risotto z pieczarkami i zielonym groszkiem? Risotto jest naprawde pyszne a jego przygotowanie nie zabiera duzo czasu. Goraco polecam :)


Risotto ai funghi e piselli - risotto z grzybami i zielonym groszkiem
*inspiracja: Gino D'Acampo "Smaczna i zdrowa kuchnia wloska" (z moimi zmianam)

Skladniki na 4 porcje:
300 g ryzu arborio
250 g brazowych pieczarek
1 duza cebula
2 lyzki posiekanego swiezego rozmarynu
3 lyzki oliwy
150 g mrozonego groszku
1,2 l cieplego bulionu warzywnego
30 g solonego masla
40 g swiezo utartego parmezanu
sol morska
bialy pieprz


Cebule obrac, posiekac. Mrozony groszek rozmrozic przelewajac go na sitku goraca woda, osaczyc. Pieczarki oczyscic, ew. umyc, osuszyc, pokroic w plasterki.

Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic pokrojona cebule i rozmaryn, smazyc przez 5 min. mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka. Dodac pokrojone pieczarki, smazyc kolejne 5 min.

Wsypac ryz i mieszac przez 2 min. az ziarenka beda szkliste. Nastepnie dodac zielony groszek, wymieszac. Wlewac porcjami bulion warzywny, mieszajac od czasu do czasu, pozwalajac by ryz go wchlonal przed dolaniem nastepnej porcji. Jezeli bulion skonczy sie zanim ryz bedzie gotowy, nalezy dodac troche wrzatku. Caly proces gotowania powinien zajac 20 min.

Przyprawic risotto porzadnie sola i pieprzem, wymieszac. Zdjac patelnie z ognia, dodac maslo i mieszac szybko drewniana lyzka az stanie sie kremowe. Na koniec wymieszac risotto z tartym parmezanem. Podawac od razu po przygotowaniu.



Rada: Gino uzyl w swoim przepisie rowniez 20 g suszonych borowikow - przed dodaniem do risotta nalezy je namoczyc w zimnej wodzie i odstawic na 30 min. Nastepnie dodac je razem z woda, w ktorej sie moczyly

Komentarze

Marta pisze…
Ale pyszności! Uwielbiam takie grzybowe smaki <3 Chyba nawet chętniej niż pieczarki wypróbuję wersję z grzybami leśnymi, szczególnie gdy się pojawią. Super!
majka pisze…
Mysle, ze z grzybami lesnymi to risotto moze smakowac jeszcze bardziej :) Pozdrowienia.