Babka bananowa z groszkami czekoladowymi.



Pozostajac w wielkanocnych klimatach mam dzis dla Was przepis na pyszna, bananowa babke z groszkami czekoladowymi. Babka jest bardzo aromatyczna, wilgotna a podczas pieczenia pachnie naprawde oblednie :) Ciasto podczas miksowania jest (we wstepnej fazie) dosyc geste ale po dodaniu piany z bialek nabiera odpowiedniej konsystencji. Goraco polecam :)




Babka bananowa z groszkami czekoladowymi

Skladniki na ok. 16 kawalkow:
100 g masla
2 duze dojrzale banany
1 lyzka soku z cytryny
3 jajka (M)
125 g cukru
1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia
250 g maki pszennej
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
1 op. proszku do pieczenia (15 g)
150 g groszkow z gorzkiej czekolady
cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzac do temp.175°C. Forme do babki o pojemnosci 1,5 l wysmarowac dokladnie maslem i oproszyc maka.

Maslo przelozyc do rondelka, stopic, odstawic aby wystyglo. Banany obrac, zmiazdzyc za pomoca widelca, skropic sokiem z cytryny. Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Przelozyc zoltka do misy miksera, dodac 75 g cukru i cukier z prawdziwa wanilia, zmiksowac na kremowa mase. Nastepnie dodawac na zmiane, ciagle miksujac, mieszanke maki i stopione maslo (masa bedzie gesta). Dodac zmiazdzone banany, zmiksowac. Nastepnie dodac groszki czekoladowe, ponownie krotko zmiksowac.

Bialka ubic na sztywna piane, dodac 50 g cukru, miksowac az cukier sie rozpusci. Piane z bialek dodac do masy, wymieszac delikatnie za pomoca silikonowej szpatulki.

Przelozyc mase do przygotowanej formy, wygladzic. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-55 min. (przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie juz upieklo).

Wyjac babke z piekarnika, ostawic w formie na 15 min. na kuchenna kratke. Nastepnie wyjac babke z formy i zostawic do calkowitego wystygniecia. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.













Komentarze

margot pisze…
Babka w kropeczki, mniam
Anna pisze…
MUST TASTE na te święta! Babka wygląda obłędnie, aż ślinka leci, a z tego co widzę robi się ją mega tanio i mega prosto. Idealna! <3 Dzięki za przepis!