Ciasteczka owsiano-kokosowe.


Uwielbiam owsiane ciasteczka. Sa idelanym dodatkiem do poobiedniej kawy chociaz musze sie Wam przyznac, ze ja moglabym je chrupac przez caly dzien :) Ciasteczka, na ktore przedstawiam dzis przepis sa mega pyszne: miekkie w srodku i chrupiace na zewnatrz. I bardzo uzalezniajace...obiecuje Wam, ze na jednym ciasteczku na pewno nie skonczycie :) Goraco polecam.



Ciasteczka owsiano-kokosowe

Skladniki na ok. 30 ciasteczek:
200-250 g drobnego cukru trzcinowego
100 g wiorkow kokosowych
125 g platkow owsianych (mozna tez uzyc platkow pelnoziarnistych)
125 g maki pszennej
1 lyzka miodu (lub melasy z burakow cukrowych)
1 lyzeczka sody oczyszczonej

Pierkanik rozgrzac do temp. 180°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Z cukru odlozyc 2 lyzki, odstawic na bok. Make wsypac do miski, dodac wiorki kokosowe, platki owsiane i pozostaly cukier, wymieszac. Podrodku zrobic wglebienie.

Maslo przelozyc do rondelka, dodac miod (lub melase z burakow cukrowych) i odlozone 2 lyzki cukru. Podgrzewac na malym ogniu, ciagle mieszajac, az maslo sie rozpusci a masa zachnie sie prawie gotowac. Zdjac rondelek z ognia, wsypac sode oczyszczona, wymieszac (masa bedzie sie lekko pienic).

Mase z rondelka wlac do miski z suchymi skladnikami, krotko wymieszac. Jesli masa bedzie zbyt sucha dodawac po trochu wody, az masa uzyska odpowiednia konsystencje.

Za pomoca dwoch lyzek (lub jeszcze lepiej za pomoca lyzki do lodow) nabierac porcje ciasta i wykladac je, zachowujac odstepy, na przygotowana blache. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 min. (jesli chcemy, zeby ciasteczka byly bardziej chrupiace wtedy pieczemy je troche dluzej).

Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika. Zostawic przez chwile na blasze (ciasteczka beda na poczatku miekkie) a nastepnie delikatnie przelozyc na kuchenna kratke do wystygniecia. Upiec kolejna porcje ciasteczek.

Ciasteczka mozna przechowywac w zamykanym pojemniku przez 2-3 dni.



Komentarze

Wiewióra pisze…
o wow! wyglądają cudownie!
Ervisha pisze…
W składnikach nie widzę ilosci masła ale ciasteczka wyglądają na smaczne;)
Kamila pisze…
Wyśmienite te ciasteczka!
Barbara pisze…
Czy można czymś zastąpić mąkę pszenną? :)
Łucja pisze…
Agnieszko powiedz ile masła ?
Zuza pisze…
szkoda, że tak krótko mogą leżeć, bo cudownie "moje" <3
Anonimowy pisze…
w spisie skladnikow nie jest podana ilosc masla, szkoda. Hanka
@smakujcodnia pisze…
Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!
Kocham wszystkie ciasteczka owsiane :)
Zuza pisze…
Przepis wydaje się być dość prosty, jednak z własnego doświadczenia wiem, ze to, co wydaje się być proste, wcale takie nie jest :D
Anonimowy pisze…
Ile masła?
Anonimowy pisze…
a masła to ile?
Picante Jalapeno pisze…
Dawno u Ciebie nie byliśmy, a tu tyle się zmieniło! Jak zawsze apetycznie, ale do tego jakie piękne zdjęcia! <3 Super, naprawdę :-)