czwartek, 5 października 2017

Salatka z orkiszu z grillowana cukinia, baklazanem i serem kozim.


Dzis zapraszam na pyszna i zdrowa salatke z orkiszu z grillowana cukinia i baklazanem. Polana sosem przygotowanym z bazylii, czosnku, oliwy i octu balsamicznego (mozna tez np. do gotowego pesto bazyliowego dodac troche oliwy i ocet balsamiczny). Ta salatka jest nie tylko idealnym daniem kolacyjnym ale mozecie ja tez zapakowac do pudelka i zabrac ze soba do pracy :) Goraco polecam.



Salatka z orkiszu z grillowana cukinia, baklazanem i serem kozim
*inspiracja: Isabelle Guerre "Selbst gemacht. Salate"

Skladniki na 4 porcje:
250 g orkiszu w ziarnach
1 baklazan
2 cukinie
250 g pomidorkow koktajlowych
100 g sera koziego (np. Crottin de Chavignol) lub ew. sera feta
ew. 1 czerwona cebula (ja nie dalam)

Sos:
1 peczek bazylii
2 zabki czosnku
100 ml oliwy
2 lyzki octu balsamicznego
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Orkisz oplukac pod zimna, biezaca woda, osaczyc. W garnku zagotowac wode z sola i ugotowac orkisz wg przepisu na opakowaniu (al dente). Osaczyc, przelac zimna woda, przelozyc do miski.

Cebule obrac (jesli uzywamy), pokroic w 5 mm plasterki. Cukinie i baklazana umyc, osuszyc, pokroic wzdluz w cienkie plasterki (baklazan w 1 cm paski, cukinie za pomoca obieraczki do warzyw w cienkie paseczki).

Rozgrzac patelnie grillowa (lub grill), smazyc plastry warzyw az beda miekkie (mozna je lekko posmarowac oliwa). Pomidorki koktajlowe umyc, osuszyc, przekroic na pol lub pokroic na cwiartki.

Bazyle oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Czosnek obrac i razem z polowa bazylii, oliwa, sola i pieprzem zmiksowac na gladki sos. Dodac ocet balsamiczny, wymieszac. Gotowy sos wymieszac z orkiszem. Nastepnie dodac grillowane warzywa i pomidory, wymieszac.

Przelozyc salatke do duzej miski. Ser kozi pokroic w cienkie plasterki, posypac salatke. Przed podaniem udekorowac salatke pozostala bazylia.


3 komentarze:

  1. a ja chyba nigdy nie jadłam orkiszu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeby aż takie piękne zdjęcia robić?! :) Będę zaglądać!

    OdpowiedzUsuń