Salatka taboule z quinoa z agrestem i mieta.


Dzis zapraszam Was na salatke taboule w troche innej wersji niz oryginalna. Znajdziecie w niej quinoa zamiast kuskusu, mielony cynamon i... agrest :) Salatka jest naprawde pyszna i jest idelana przekaska na lato. Koniecznie musicie jej sprobowac, dopoki trwa jeszcze sezon na agrest. Goraco polecam :)

Tym przepisem zegnam sie z Wami na dwa tygodnie. Do przeczytania po urlopie :)



Salatka taboule z quinoa z agrestem i mieta
*inspiracja: H. Fearnley-Whittingstall "Light & Easy"

Skladniki na 4 porcje:
200 g quinoa
3 lyzki oliwy lub oleju rzepakowego
150 g agrestu (u mnie zielony i fioletowy)
1 sredni ogorek
6-8 cebulek dymek
1 duzy peczek natki pietruszki
1 maly peczek miety
1/2 lyzeczki mielonego ziela angielskiego (wg uznania)
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
sok z 1 cytryny
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Qunoa przelozyc na sitko, oplukac pod zimna biezaca woda a nastepnie ugotowac wg przepisu na opakowaniu (quinoa mozna tez ugotowac w bulionie warzywnym lub drobiowym). Nastepnie osaczyc quinoa na sicie, przelozyc do duzej miski. Dodac sol, pieprz i oliwe, wymieszac, odstawic do wystygniecia.

Agrest umyc, osuszyc, kazda kulke przekroic na pol. Ogorek obrac, pokroic w kostke. Cebulke dymke oczyscic, pokroic w krazki (tylko biala czesc). Natke pietruszki i miete oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, drobno posiekac. Wszystkie skladniki dodac do quinoa, wymieszac. Dodac mielone ziele angielskie, cynamon, sol, pieprz, wlac sok z cytryny i 3 lyzki oliwy, wymieszac.

Przykryc miske folia spozywcza i wstawic do lodowki na co najmniej 1 godz., aby smaki sie przegryzly. Przed podaniem ponownie doprawic do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny.

Rada: do salatki mozna tez dodac garsc lekko podprazonych na suchej patelni orzechow (np. cashew) lub pestek dyni czy slonecznika.




Komentarze

  1. Mniam. Obłędnie się prezentuje. Muszę wypróbować bo mi zrobiłaś smaka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten agrest mnie zaintrygował...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz