piątek, 8 lipca 2016

Faszerowane piersi drobiowe z brokulami i kalarepka.


Wreszcie nadszedl u nas dlugo oczekiwany koniec roku szkolnego (w srode moj synek dostal swiadectwo, dzis byl ostatni dzien w szkole:) Bedziemy mogli wreszcie odpoczac i troche dluzej pospac :) Pomalu przygotowujemy sie tez do wyjazdu do Polski. Zakupy, prezenty, pakowanie i te wszystkie przygotowania zajmuja mi wiekszosc czasu. Ale nie samymi przygotowaniami zyje czlowiek, trzeba tez cos jesc :) Oprocz slodkich rzeczy, ktore pieklam ostatnio na urodziny synka i inne mniejsze lub wieksze uroczystosci, robie tez proste ale przyznam nieskromnie, pyszne obiady :) Takie jest wlasnie to danie, na ktore przepis podaje ponizej. Piersi z kurczaka faszerujemy twarozkiem wymieszanym z mozzarella, szpinakiem lub koperkiem i zapiekamy w smietanowym sosie razem z kalarepka, zielonym groszkiem, cebulka dymka i brokulami. Podajemy z mlodymi ziemniakami. Palce lizac! :) Goraco polecam.


Faszerowane piersi drobiowe z brokulami i kalarepka

Skladniki na 4 porcje:
500 g brokulow
400 g kalarepki
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
200 g mrozonego zielonego groszku
1 peczek cebulki dymki
75 g mlodego szpinaku (lub peczek koperku)
300 g kremowego twarozku (np. Almette)
125 g sera mozzarella
4 duze filety z piersi kurczaka (1 kg)
200 g smietany kremowki
1 lyzka oliwy
1/2 peczka natki pietruszki

Brokuly umyc, podzielic na rozyczki. Kalarepke obrac, umyc, pokroic w polplasterki. W duzym garnku zagotowac wode z ododatkiem soli, wrzucic brokuly i kalarepke, blanszowac 3 min.

Zamrozony groszek wsypac do durszlaka (najlepiej do stojacego). Zblanszowane warzywa odlac nad durszlakiem z groszkiem, osaczyc z nadmiaru wody. Cebulke dymke oczyscic, oplukac, pokroic na dlugie kawalki. Przygotowane warzywa przelozyc do zaroodpornej formy.

Przygotowac farsz: szpinak lub koperek oplukac, osuszyc. Twarozek przelozyc do miski, dodac szpinak, zmiksowac na puree za pomoca blendera (koperek wystarczy posiekac i dodac do masy a nastepnie wymieszac). Mozzarelle zetrzec na tarce o duzych oczkach lub pokroic w mala kostke, dodac do masy. Przyprawic nadzienie sola i swiezo mielonym pieprzem.

Piersi z kurczaka umyc, osuszyc, naciac tak, aby powstala "kieszonka". Oproszyc mieso ze wszystkich stron sola i pieprzem, za pomoca lyzeczki nakladac farsz (do faszerowania miesa zuzyc tylko 2/3 farszu). Pozostaly farsz wymieszac ze smietana kremowka, przyprawic do smaku sola i pieprzem, zalac warzywa.

Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C. Na duzej patelni rozgrzac oliwe, obsmazyc piersi z kurczaka ze wszystkich stron tak, aby sie zrumienily. Nastepnie ulozyc je w formie na warzywach i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-45 min. (lub 10 min. dluzej w zaleznosci od grubosci miesa).

Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek i ew. posiekac. Danie podawac udekorowane natka pietruszki z dodatkiem gotowanych mlodych ziemniakow.





10 komentarzy:

  1. Miałaś dostać bęcki za tak długą przerwę, ale że już jest i główne danie, i deser, więc wybaczam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie!
    Idealne danie na lato.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne składniki, bardzo mi się to danie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak! Wygląda przepysznie! Jeżeli jest podane z młodymi ziemniaczkami, ja wpadam do Ciebie na taki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłem wczoraj dzieciakom według bardzo podobnego przepisu i były bardzo zadowolone, więc przepis musi być dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają przeapetycznie Agnieszko, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń