środa, 4 maja 2016

Siodme urodziny bloga. Ciasto rabarbarowo-pomaranczowe z orzechami laskowymi.


Witajcie. Pojawiam sie wyjatkowo w srodku tygodnia, poniewaz wlasnie dzis przypadaja siodme urodziny bloga! Chcialabym powiedziec: "jak ten czas leci" ale mam wrazenie, ze pisze to co roku, wiec dzis powstrzymam sie od tego typu komentarzy :) Zakladajac tego bloga nigdy bym nie przypuszczala, ze wytrwam w jego prowadzeniu az tyle lat (i mam wielki apetyt na kolejne :) Dziekuje Wam, ze zagladacie do mnie, czytacie to, co pisze a czasami tez korzystacie z przepisow.  Konczac te moja krotka przemowe zapraszam Was na skromne urodzinowe ciasto :) Ciasto mocno maslane, z kwaskowym rabarbarem i chrupiacym wykonczeniem w postaci karmelizowanych orzechow... pycha! Czestujcie sie prosze :)

Jesli macie ochote na inne pyszne ciasta i desery z rabarbarem to polecam Wam rowniez: serowe ciasto ucierane z rabarbarem (klik), drozdzowe ciasto z rabarbarem i kruszonka (klik), buleczki rabarbarowo-waniliowe z marcepanem (klik), torcik rabarbarowy ze snieznym musem (klik), deser tiramisu z rabarbarem i pistacjami (klik), tartaletki z pieczonym rabarbarem, malinami i kokosowa kruszonka (klik) a na upalne dni lemoniade rabarbarowo-imbirowa (klik)


Ciasto rabarbarowo-pomaranczowe z orzechami laskowymi
*inspiracja: S. Mayor "Das grosse Bauernhof-Kochbuch"

Skladniki na forme o wymiarach 20x25 cm:
250 g rabarbaru, oczyszczonego i pokrojonego na 4 cm kawalki
250 g cukru trzcinowego
skorka i sok z 1 pomaranczy (bio)
300 g masla, o temperaturze pokojowej
200 g mielonych orzechow laskowych
150 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
4 jajka (M)

Orzechowy topping:
50 g masla
50 g curku trzcinowego
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
100 g orzechow laskowych, bez skorki, pokrojonych na polowki

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Oczyszczony i pokrojony na kawalki rabarbar przelozyc do miski, dodac 50 g cukru trzcinowego i polowe skorki pomaranczowej, wymieszac i zostawic pod przykryciem przez 20 min., zeby rabarbar puscil sok. Forme do pieczenia wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Maslo utrzec z cukrem i pozostala skorka pomaranczowa na puszysta mase. Dodawac, ciagle miksujac, pojedynczo jajka. Nastepnie dodac 4 lyzki soku pomaranczowego i mieszanke maki z orzechami, zmiksowac.

Przelozyc mase do przygotowanej formy, na wierzchu ulozyc rabarbar (bez soku). Wstawic forme do piekarnika i piec przez 25 min.

W miedzyczasie w malym rondelku stopic maslo, dodac cukier, mielony imbir i orzechy, wymieszac. Wyjac ciasto na chwile z piekarnika, wylozyc na nie orzechowa mase. Wstawic ponownie do piekarnika, zmniejszyc temp. do 180°C i piec kolejne 20 min.

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic w formie na kuchennej kratce (przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka, czy ciasto sie upieklo: patyczek po wyjeciu z ciasta powinien byc suchy - jesli nie jest dopiekac kolejne 5 min.).

Przed podaniem pokroic ciasto na kawalki. Ciasto mozna podawac rowniez na cieplo, z dodatkiem sosu waniliowego.

Rada: skorke pomaranczowa mozna zastapic skorka cytrynowa a zamiast rabarbaru i imbiru dodac sliwki i cynamon.

17 komentarzy:

  1. Gratuluje wytrwałości, chociaż wiem, że blog uzależnia. Jeszcze więcej ciekawych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho na świętowanie urodzin! Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego i moje gratulacje! 7 lat to naprawdę sporo czasu. Ja już za kilka dni obchodzę 3 urodziny bloga, obie jesteśmy majowe :)
    A ciasto wygląda wspaniale. Takiego połączenia z rabarbarem jeszcze nie testowałam, pokazałaś coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż się zaśliniłam patrząc na Twoje zdjęcia Agnieszko:) gratulacje z okazji urodzin- aby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja co roku, jak tylko sobie przypomnę, że blog miał urodziny (zwykle "nieco" po terminie) mam tę smą myśl - jak ja tyle wytrwałam :-) Widzę, że nie jestem sama :-) Wszystkiego najlepszego Majko, gotuj, fotografuj, pisz jeszcze siedem razy tyle lat. Fajnie, że jesteś!

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję tylu lat blogowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wytrwała jesteś. Kawał czasu - masa smacznych przepisów i apetycznych zdjęć :) Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratulacje!
    Siedem lat to kawał czasu, podziwiam Twoją wytrwałość i życzę jej całej masy na kolejne lata :)
    Ciasto palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Majko,
    wspaniała rocznica blogowa i wspaniałe ciasto!
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  11. Może i skromne, ale jakie pyszne!
    Gratulacje!
    Wielu inspiracji i przyjemności z prowadzenie bloga na kolejne lata. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Spóźnione ale szczere wszystkiego dobrego! 7 Lat to sporo i życzę by kolejne rocznice były tak pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie ciasto to tysiąc razy lepsze niż wytworny tort :)
    Sto lat

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne ciasto, wszystkiego najlepszego :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rabarbar i pomarańcza :D idealne połączenie

    OdpowiedzUsuń