Siodme urodziny bloga. Ciasto rabarbarowo-pomaranczowe z orzechami laskowymi.


Witajcie. Pojawiam sie wyjatkowo w srodku tygodnia, poniewaz wlasnie dzis przypadaja siodme urodziny bloga! Chcialabym powiedziec: "jak ten czas leci" ale mam wrazenie, ze pisze to co roku, wiec dzis powstrzymam sie od tego typu komentarzy :) Zakladajac tego bloga nigdy bym nie przypuszczala, ze wytrwam w jego prowadzeniu az tyle lat (i mam wielki apetyt na kolejne :) Dziekuje Wam, ze zagladacie do mnie, czytacie to, co pisze a czasami tez korzystacie z przepisow.  Konczac te moja krotka przemowe zapraszam Was na skromne urodzinowe ciasto :) Ciasto mocno maslane, z kwaskowym rabarbarem i chrupiacym wykonczeniem w postaci karmelizowanych orzechow... pycha! Czestujcie sie prosze :)

Jesli macie ochote na inne pyszne ciasta i desery z rabarbarem to polecam Wam rowniez: serowe ciasto ucierane z rabarbarem (klik), drozdzowe ciasto z rabarbarem i kruszonka (klik), buleczki rabarbarowo-waniliowe z marcepanem (klik), torcik rabarbarowy ze snieznym musem (klik), deser tiramisu z rabarbarem i pistacjami (klik), tartaletki z pieczonym rabarbarem, malinami i kokosowa kruszonka (klik) a na upalne dni lemoniade rabarbarowo-imbirowa (klik)


Ciasto rabarbarowo-pomaranczowe z orzechami laskowymi
*inspiracja: S. Mayor "Das grosse Bauernhof-Kochbuch"

Skladniki na forme o wymiarach 20x25 cm:
250 g rabarbaru, oczyszczonego i pokrojonego na 4 cm kawalki
250 g cukru trzcinowego
skorka i sok z 1 pomaranczy (bio)
300 g masla, o temperaturze pokojowej
200 g mielonych orzechow laskowych
150 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
4 jajka (M)

Orzechowy topping:
50 g masla
50 g curku trzcinowego
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
100 g orzechow laskowych, bez skorki, pokrojonych na polowki

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Oczyszczony i pokrojony na kawalki rabarbar przelozyc do miski, dodac 50 g cukru trzcinowego i polowe skorki pomaranczowej, wymieszac i zostawic pod przykryciem przez 20 min., zeby rabarbar puscil sok. Forme do pieczenia wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Maslo utrzec z cukrem i pozostala skorka pomaranczowa na puszysta mase. Dodawac, ciagle miksujac, pojedynczo jajka. Nastepnie dodac 4 lyzki soku pomaranczowego i mieszanke maki z orzechami, zmiksowac.

Przelozyc mase do przygotowanej formy, na wierzchu ulozyc rabarbar (bez soku). Wstawic forme do piekarnika i piec przez 25 min.

W miedzyczasie w malym rondelku stopic maslo, dodac cukier, mielony imbir i orzechy, wymieszac. Wyjac ciasto na chwile z piekarnika, wylozyc na nie orzechowa mase. Wstawic ponownie do piekarnika, zmniejszyc temp. do 180°C i piec kolejne 20 min.

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic w formie na kuchennej kratce (przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka, czy ciasto sie upieklo: patyczek po wyjeciu z ciasta powinien byc suchy - jesli nie jest dopiekac kolejne 5 min.).

Przed podaniem pokroic ciasto na kawalki. Ciasto mozna podawac rowniez na cieplo, z dodatkiem sosu waniliowego.

Rada: skorke pomaranczowa mozna zastapic skorka cytrynowa a zamiast rabarbaru i imbiru dodac sliwki i cynamon.

Komentarze

Gratulacje! a rabarbar uwielbiam!
zjedz_mnie pisze…
Gratuluje wytrwałości, chociaż wiem, że blog uzależnia. Jeszcze więcej ciekawych przepisów:)
Kamila pisze…
Wspaniałe ciacho na świętowanie urodzin! Gratulacje!
Zuzanna Ploch pisze…
Wszystkiego najlepszego i moje gratulacje! 7 lat to naprawdę sporo czasu. Ja już za kilka dni obchodzę 3 urodziny bloga, obie jesteśmy majowe :)
A ciasto wygląda wspaniale. Takiego połączenia z rabarbarem jeszcze nie testowałam, pokazałaś coś nowego :)
Ania pisze…
Bardzo lubię takie połączenia :)
piegusek pisze…
aż się zaśliniłam patrząc na Twoje zdjęcia Agnieszko:) gratulacje z okazji urodzin- aby tak dalej :)
Ja co roku, jak tylko sobie przypomnę, że blog miał urodziny (zwykle "nieco" po terminie) mam tę smą myśl - jak ja tyle wytrwałam :-) Widzę, że nie jestem sama :-) Wszystkiego najlepszego Majko, gotuj, fotografuj, pisz jeszcze siedem razy tyle lat. Fajnie, że jesteś!
Unknown pisze…
Gratuluję tylu lat blogowania! :)
Łucja pisze…
Wytrwała jesteś. Kawał czasu - masa smacznych przepisów i apetycznych zdjęć :) Gratuluję!
gin pisze…
Gratulacje!
Siedem lat to kawał czasu, podziwiam Twoją wytrwałość i życzę jej całej masy na kolejne lata :)
Ciasto palce lizać :)
Amber pisze…
Majko,
wspaniała rocznica blogowa i wspaniałe ciasto!
Serdeczności.
Może i skromne, ale jakie pyszne!
Gratulacje!
Wielu inspiracji i przyjemności z prowadzenie bloga na kolejne lata. :)
marcelina pisze…
Spóźnione ale szczere wszystkiego dobrego! 7 Lat to sporo i życzę by kolejne rocznice były tak pyszne! :)
Natalia pisze…
Gratuluję! Super przepis :)
margot pisze…
Takie ciasto to tysiąc razy lepsze niż wytworny tort :)
Sto lat
Cudowne ciasto, wszystkiego najlepszego :-)
Kasia pisze…
Rabarbar i pomarańcza :D idealne połączenie