czwartek, 10 marca 2016

Babka czekoladowo-kokosowa.


Wczoraj, calkiem przypadkowo, odkrylam troche starych zdjec na komputerze. Miedzy innymi zdjecia babki czekoladowo-kokosowej. Pamietam, ze pieklam ja rok temu na Wielkanoc ale nie zdazylam podzielic sie z Wami przepisem. Robie to wiec teraz i mam nadzieje, ze moze komus przepis sie przyda. Babka jest pyszna, fajnie wyglada (jest dwukolorowa) a czesc kokosowa smakuje jak makaroniki :) Goraco polecam.

Przy okazji polecam Wam tez: ucierana babke z ajerkoniakiem (klik), wilgotna babke z ajerkoniakiem i kawalkami czekolady (klik), babke kokosowa (klik), babke marchewkowo-pomaranczowa (klik), babke z orzechami laskowymi i polewa toffi (klik), marmurkowa babke marcepanowa z likierem amaretto (klik) oraz babeczki cytrusowe do koszyczka (klik)


Babka czekoladowo-kokosowa

Skladniki na forme o srednicy 24 cm:
Masa kokosowa:
4 bialka (M)
200 g cukru
1/2 buteleczki aromatu waniliowego
200 g wiorkow kokosowych

Masa ucierana:
200 g masla
200 g cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
1 szczypta soli
4 zoltka (M)
200 g maki pszennej
30 g kakao
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzki (50 ml) mleka

Polewa:
50 g bialej czekolady
50 g gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme do babek o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i oproszyc maka.

Bialka przelozyc do miski, ubic na sztywno za pomoca miksera. Nastepnie, ciagle miksujac, dodawac cukier. Wlac aromat waniliowy, dodac wiorki kokosowe, wymieszac. Przelozyc mase do przygotowanej formy.

Przygotowac ciasto ucierane: miekkie maslo przelozyc do miski, zmiksowac na wysokich obrotach. Stopniowo dodawac cukier, cukier waniliowy i sol. Miksowac tak dlugo, az powstanie gladka masa. Nastepnie dodawac, ciagle miksujac, po jednym zoltku.

Make wymieszac z kakao i proszkiem do pieczenia, na zmiane z mlekiem dodawac do masy, ciagle miksujac. Gotowa mase wylac na mase kokosowa, wyrownac powierzchnie.

Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 min. Nastepnie wyjac z piekarnika, ostawic na 10 min. w formie a nastepnie wyjac babke z formy i odstawic do wystygniecia na kuchennej kratce.

Przygotowac polewe: czekolade grubo posiekac, stopic w kapieli wodnej (kazda czekolade w oddzielnej misce!). Udekorowac babke polewajac ja na zmiane biala i gorzka czekolada (mozna ja tez ew. posypac dodatkowo wiorkami kokosowymi). Odstawic aby polewa zastygla.




9 komentarzy:

  1. Majeczka, ależ mi narobiłaś apetytu na taką babkę! Czekolada i kokos to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały wybór bab u Ciebie na blogu. Aż sama nie wiem, która najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. babka to moje ulubione ciasto na święta Wielkanocne :) Idealnie połączyłaś dwa wspaniałe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny widok! bardzo apetyczna babka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oooo jaka ciekawa dobrze, że się podzieliłaś przepisem:) patrzę że sporo różnych babek u Ciebie na blogu Majeczko:) pozdrawiam ciepło")

    OdpowiedzUsuń
  6. Babek u Ciebie pod dostatkiem ;)
    Ta wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń