poniedziałek, 18 stycznia 2016

Proste ciasto marchewkowe.



Witajcie w nowym roku! :) Wiem, ze troche czasu juz uplynelo ale jakos nie moglam sie zebrac, aby napisac kolejny post. Nie wiem czy to za sprawa lenistwa czy pogody (ciagle deszcze i szarosc za oknem, przedwczoraj wreszcie spadl snieg!), ktora nie nastrajala mnie do kreatywnego gotowania i do robienia zdjec. Powoli jednak wracam do blogowania i zapraszam Was na pyszne i proste ciasto marchewkowe. Czestujcie sie prosze :)


Proste ciasto marchewkowe

Skladniki na ok. 12 kawalkow:
300 g marchewki
300 g mielonych orzechow laskowych (lub migdalow)
100 g maki pszennej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
6 jajek
250 g cukru
1 szczypta soli
skorka starta z 1 cytryny (bio)


Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Tortownice o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia. Marchewke obrac, oplukac, osuszyc, zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Wymieszac z mielonymi orzechami i maka.

Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Zoltka utrzec z 1/3 cukru, szczypta soli i skorka cytrynowa na puszysta mase. Bialka ubic w drugiej misce na sztywno z pozostalym cukrem. Do masy jajecznej dodac 1/3 ubitej piany, delikatnie wymieszac. Nastepnie dodac tarta marchewke z maka i orzechami, wymieszac. Na koniec dodac pozostala piane z bialek, delikatnie wymieszac za pomoca szpatulki.

Wylozyc mase do przygotowanej tortownicy, wyrownac powierzchnie. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 min. (przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka, czy ciasto sie juz upieklo - jesli ciasto klei sie do patyczka piec jeszcze 5-10 min.).

Upieczone ciasto wyjac z piekanika, wystudzic na kuchennej kratce. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem i ew. udekorowac marchewkami z marcepanu.

13 komentarzy:

  1. No, kochana, skoro wystąpiłaś z takim ciachem, to wybaczam długą nieobecność. Ale herbaty jeszcze musisz do niego zaparzyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak! takie ciasto to jest to :) uwielbiam marchewkowce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne ciasto i pyszne. Marchewkowce są świetne!
    A te male marcheweczki robiłaś sama? Urocze !:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię marchewkowe.... z dekoracją wygląda wspaniale ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, ale nigdy nie upiekłam go w tak pięknej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja lubię takie ciasta :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne!
    Bardzo lubimy i u nas migdały zmaiast orzechów.
    POzdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale się Maju wstrzeliłaś z tym marchewkowym, bo chodzi za mną od dawna :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj po przerwie! :) Ciasto jak bajka, a te mini marcheweczki są przesłodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Agnieszko wiem jak to jest bo też jakoś ostatnio ciężko było mi się zmusić nawet do blogowania. przeszło mi nieco i wracam więc trzymam kciuki żeby twój powrót był równie owocny:) publikuj bo czekamy na ciekawe propozycje:) buziacczki

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności! Ciasto proste, ale jakie pyszne. Napisz proszę, czy te marcheweczki robiłaś z takiego samego przepisu jak masa plastyczna na tort?

    OdpowiedzUsuń