poniedziałek, 8 czerwca 2015

Tartaletki z pieczonym rabarbarem, malinami i kokosowa pianka.



Musze przyznac, ze w tym roku rabarbar na dobre zagoscil w mojej kuchni :) Idealnie smakuje we wszystkich wypiekach, a kompot rabarbarowy, ktory ugotowalam jakis czas temu przypomnial mi dziecinstwo :) Te tartaletki to kolejny wypiek z rabarbarem na moim blogu. Rabarbar do tartaletek pieczemy w piekarniku (podczas pieczenia wydziela sok, ktory mozecie uzyc np. do napojow lub przygotowania sorbetu). Kokosowa masa, ktora przykrywamy owoce jest pyszna - smakuje jak makaroniki kokosowe! Z tartaletkami jest troche pracy, ale warto sie pokusic o ich zrobienie bo sa naprawde rewelacyjne. Goraco polecam :)



Tartaletki z pieczonym rabarbarem, malinami i kokosowa kruszonka
*inspiracja: J. Philippi "Lieblingsdesserts" (z moimi zmianami)

Skladniki na 6 tartaletek o srednicy 10 cm:
Pieczony rabarbar:
600 g rabarbaru
5 lyzek cukru

Tartaletki:
100 g masla, o temp. pokojowej
200 g cukru
200 g maki pszennej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
1 zoltko
2 lyzki mleka
100 g malin

2 bialka
75 g wiorkow kokosowych

ew. 6 lyzek bulki tartej
cukier puder do oproszenia

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Rabarbar oczyscic,usunac liscie, pokroic na dlugie kawalki. Kazdy kawalek przekroic wzdluz na pol. Ulozyc rabarbar w prostokatnej formie do pieczenia, posypac cukrem. Przykryc forme folia aluminiowa, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15-30 min. az rabarbar zmieknie i pusci sok. Wystudzic, osaczyc na sitku.

Maslo przelozyc do miski, dodac 100 g cukru, make, zoltko, mleko i szczypte soli, szybko zagniesc gladkie ciasto. Owinac je w folie spozywcza i wlozyc na 30 min. do lodowki.

Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, podzielic na 6 rownych czesci. Kazda czesc ciasta rozwalkowac na posypanym maka blacie i wylepic formy do tarteletek. Wstawic foremki do lodowki na 10-15 min.

Z bialek ubic sztywna piane. Dodawac, ciagle ubijajac, cukier i miksowac az cukier sie rozpusci. Na koniec dodac wiorki kokosowe, zmiksowac.

Wyjac foremki z lodowki, do kazdej wsypac na dno 1 lyzke bulki tartej* Wylozyc rabarbar i maliny. Na wierzch wylozyc po lyzce piany kokosowej. Wstawic foremki do piekarnika i piec 20-25 min. az sie zrumienia i beda chrupiace. Wyjac z piekarnika,w ystudzic. Brzegi tartaletek oproszyc cukrem pudrem.




* mozna tez ponakluwac spod ciasta za pomoca widelca i podpiec krotko w piekarniku (obciazajac np. fasola lub kulkami ceramicznymi)


8 komentarzy:

  1. Niczego mi więcej do szczęścia nie trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie bardzo rozumiem jak pokroic rabarbar, kazda lodyge na dwie czesci a potem kazda z tych czesci w poziomie na kolejne dwie czesci?

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smakowite... rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, zjadłabym jedną albo 2 takie tartaletki:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, tak - poproszę dwie (nie łudźmy się, jedna nie wystarczy) :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tyle pysznych owoców z nutką kokosu - suuuper! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ma pani talent do aranżacji zdjęć :-)

    OdpowiedzUsuń