Rosyjskie ciasto miodowe z daktylami i zurawina.
Zgodnie z obietnica zapraszam dzis na pierwszy swiateczny przepis :) Prawde mowiac jakos w tym roku jestem "do tylu", ciagle mi sie wydaje, ze do Bozego Narodzenia jeszcze daleko... Czuje sie jakbym utkwila w jesieni (u nas wciaz jeszcze temperatury na plusie a ostatnio bylo naprawde cieplo i slonecznie). Jednak wizyty na innych blogach uswiadomily mi, ze to juz niedlugo, ze musze sie spieszyc jesli cos swiatecznego ma sie w ogole pojawic na blogu. Zaczynam wiec od czegos slodkiego :) Ciasto, ktore upieklam w miniony weekend bardzo przypomina w smaku piernik a to za sprawa kardamonu, kwiatow muszkatolowca i cynamonu, ktore do niego dodajemy. Napakowane jest ponadto migdalami, suszonymi daktylami i suszona zurawina. Jest bardziej zbite i mniej wilgotne niz tradycyjny piernik, poniewaz dodajemy do niego maka pszenna razowa. Jesli skusicie sie na to ciasto nie rezygnujcie z polewy! Jesli, podobnie jak ja, dodacie do ciasta mniej cukru, dzieki polewie bedzie idealne w smaku. Migdaly i suszona zurawina sa tu nie tylko ladna dekoracja - kwasna zurawina przelamuje slodycz czekolady a migdaly przyjemnie chrupia podczas jedzenia. Goraco polecam, moze ktos z Was sie skusi? ;)
Rosyjskie ciasto miodowe z daktylami i zurawina
*inspiracja: "Weihnachten. Das goldene von GU"
Skladniki na keksowke dl. 20 cm:*
150 g plynnego miodu
50 g masla
1 jajko (M)
75 g brazowego cukru trzcinowego (dalam 40 g)
1 lyzeczka cynamonu
po 1/4 lyzeczki mielonego kardamonu i mielonych kwiatow muszkatolowca (macis)**
150 g duszonych daktyli (bez pestek)
100 g posiekanych migdalow (bez skorki)
50 g suszonej zurawiny
300 g maki pszennej pelnoziarnistej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
6-8 lyzek mleka
Polewa:
200 g bialej czekolady
15 migdalow bez skorki
2 lyzki suszonej zurawiny
Miod wlac do rondelka, dodac maslo, podgrzewac az maslo sie rozpusci, wystudzic. Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Keksowke o dl. 20 cm wysmarowac maslem.
Jajka zmiksowac z cukrem, kardamonem i kwiatem muszkatolowca. Wlac maslo z miodem, wymieszac. Daktyle drobno posiekac, razem z migdalami i zurawina dodac do masy.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i soda, dodawac porcjami do masy ciagle miksujac. Wlac tyle mleka aby powstala dosyc gesta i ciezka masa.
Przelozyc mase do formy, wyrownac powierzchnie. Wstawic do piekarnika i piec na srodkowym poziomie przez 50-60 min. Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka, czy ciasto jest juz upieczone (patyczek po wyjeciu powinien byc czysty). Zostawic ciasto w formie przez 10 min. a nastepnie wyjac i zostawic do calkowitego wystygniecia na kuchennej kratce.
Czekolade stopic w kapieli wodnej, polac nia wystudzone ciasto, odstawic aby czekolada lekko stezala. Nastepnie udekorowac ciasto z wierzchu polowkami migdalow i suszona zurawina.
* u mnie przez pomylke byla to keksowka dl. 25 cm
** kwiat muszkatolowca to zewnetrzna oslonka galki muszkatolowej, jest delikatniejszy w smaku. Przyprawia sie nim potrawy slodkie, jak i pikantne. Dodaje sie go do piernikow, ciast, deserow, wina grzanego, kakao a takze do zup, sosow i warzyw takich jak kapusta, kalafior, marchew, pomidory i ziemniaki. Ma zastosowanie do przyprawiania dan miesnych z cieleciny i baraniny oraz do pasztetow, gulaszu i flakow.
Komentarze
http://www.firmokracja.pl
Ciasto miodowe wygląda obłędnie, no i jaka apetyczna jest ta polewa!
Uściski :)