Jadalne prezenty - trufelki czekoladowe i kokosowe kuleczki.
Dzis kolejny swiateczny przepis, tym razem na male, jadalne prezenty : trufelki czekoladowe z amaretto i kokosowe kuleczki z biszkoptami i rumem. Przepisy sa bardzo latwe dlatego tez poradza sobie z nimi nawet osoby poczatkujace w kuchni. Poza tym robi sie je bardzo szybko, nie liczac czasu potrzebnego na schlodzenie masy. Zapakowane w ozdobna torebke lub pudeleczko moga stac sie milym prezentem dla najblizszych :)
Trufelki czekoladowe przygotowujemy na bazie mlecznej czekolady z dodatkiem smietany kremowki i likieru amaretto lub whisky. Masa jest dosyc rzadka wiec najlepiej jest schlodzic ja w lodowce przed formowaniem kuleczek. Uformowane kuleczki obtaczamy w kakao i odstawiamy z powrotem do lodowki aby stwardnialy. Trufelki sa pyszne, kremowe z lekko wyczuwalnym posmakiem likieru.
Trufelki czekoladowe z amaretto
*inspiracja: "Weihnachten. Das goldene von GU"
Skladniki na 40 sztuk:
350 g mlecznej czekolady
100 g smietany kremowki
50 g cukru
100 g masla w temp. pokojowej
1-2 lyzki amaretto (lub whisky)
kakao do obtoczenia
Czekolade posiekac. Smietane wlac do rondelka, zagotowac. Wsypac cukier i posiekana czekolade, mieszac az cukier i czekolada sie rozpuszcza, wystudzic.
Miekkie maslo ubic na kremowo za pomoca trzepaczki (lub miksera), wlac czekoladowa mase, dodac amaretto, wymieszac. Wstawic na ok. 1 godz. do lodowki aby masa lekko stezala.
Za pomoca malej lyzeczki nabierac porcje masy i formowac kulki. Kazda kulke obtaczac w kakao i przekladac do malutkich papilotek. Wstawic do lodowki aby trufelki stwardnialy.
......................................
Te male kokosowe kuleczki zawladnely naszymi sercami (wczoraj robilam je po raz kolejny, poniewaz pierwsza partia zniknela w blyskawicznym tempie:) Do ich przygotowania potrzebujemy tylko bialej czekolady, smietany i biszkoptow (ja uzylam podluznych biszkoptow jak do tiramisu). Dodatek rumu jest tu oczywiscie mile widziany :) Rum jest dosc mocno wyczuwalny, z kazdym dniem lezakowania kuleczek w lodowce coraz bardziej. Gotowe kuleczki obtaczamy w wiorkach kokosowych. Jesli lubicie kokos, polubicie rowniez i te male kuleczki :)
Kokosowe kuleczki z biszkoptami
*ispiracja: "Weihnachten. Das goldene von GU"
Skladniki na 20 sztuk:
50 g podluznych biszkoptow
1 lyzka rumu (dalam bialy rum)
150 g bialej czekolady
50 g smietany kremowki
30 g wiorkow kokosowych
Biszkopty wlozyc do foliowej torebki, zawiazac a nastepnie zmiazdzyc za pomoca walka (lub zmiksowac w malakserze). Przelozyc do miski, wlac rum, wymieszac.
Czekolade drobno posiekac, przelozyc do malej metalowej miski. Wlac smietane, postawic miske na garnku z wrzaca woda, stopic czekolade w kapieli wodnej, wymieszac.
Kiedy ze smietany i czekolady powstanie gladka masa, wlac ja do biszkoptow, wymieszac. Przykryc miske folia spozywcza i wstawic na 1-2 godz. do lodowki aby masa stezala.
Wiorki kokosowe wsypac na gleboki talerz. Za pomoca malej lyzeczki nabierac porcje masy, formowac male kuleczki i obtaczac je w wiorkach kokosowych.
Gotowe kuleczki wlozyc do lodowki aby stwardnialy. Nastepnie przelozyc je do przewiewnych pojemnikow i przechowywac w lodowce.
Komentarze
zapraszam http://healthy-dreams.blogspot.com/