Migdalowe gwiazdki z ajerkoniakiem. Pierniczki z nadzieniem i czekoladowa polewa.
Jadalnych prezentow ciag dalszy. Jak co roku przed swietami namietnie pieke ciasteczka (upieklam juz szesc rodzajow ciasteczek i chyba na tym skoncze, chociaz w planach mialam juz kolejne...:) Dzis proponuje Wam dwa rodzaje pysznych ciasteczek: migdalowe gwiazdki z ajerkoniakiem i pierniczki z marcepanowym nadzieniem i czekoladowa polewa.
Wiecej przepisow na pyszne swiateczne ciasteczka znajdziecie tu, tu, tu i tu.
Kruche, chrupiace ciasteczka migdalowe z lekkim pomaranczowym lub cytrynowym posmakiem ( w zaleznosci od tego czy uzyjemy skorki pomaranczowej czy cytrynowej). Przelozone lukrem przygotowanym z cukru pudru i ajerkoniaku. Pyszne i niezwykle urocze :)
Migdalowe gwiazdki z ajerkoniakiem
Skladniki na ok. 15-18 podwojnych gwiazdek:
125 g miekkiego masla
250 g cukru pudru
skorka starta z 1 niewoskowanej cytryny (bio) - u mnie skorka z pomaranczy
1 jajko (M)
180 g maki pszennej
70 g maki ziemniaczanej
100 g mielonych migdalow
2 lyzeczki cynamonu
2 lyzeczki cukru z prawdziwa wanilia
szczypta soli
3 lyzki ajerkoniaku
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Maslo utrzec ze 100 g cukru pudru, szczypta soli, skorka cytrynowa (lub pomaranczowa) i jajkiem na gladka mase. Wsypac make pszenna i make ziemniaczana, zmiksowac. Dodac mielone migdaly, cynamon i cukier waniliowy, zagniesc gladkie ciasto. Uformowac z ciasta kule, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na 1 godz. do lodowki.
Schlodzone ciasto rozwalkowac na blacie oproszonym maka na grubosc ok. 5 mm. Wycinac z ciasta gwiazdki foremka (8,5 cm). W polowie gwiazdek wyciac mniejsza foremka (3,5 cm) mala gwiazdke (lub jak u mnie kolko). Pozostale skrawki ciasta ponownie rozwalkowac i wycinac kolejne gwiazdki.
Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. Ukladac gwiazdki na blachach, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 8-10 min. Wyjac z piekarnika, przelozyc na kuchenna kratke aby wystygly. Upiec pozostale ciasteczka.
Oproszyc lekko gwiazki cukrem pudrem (ew. tez jak u mnie kakako). Pozostaly cukier puder wymieszac z 3 lyzkami ajerkoniaku. Powstalym lukrem smarowac cale gwiazdki, klasc na nie ciasteczka z wycieta mala gwiazdka, lekko docisnac. Odlozyc aby lukier stezal.
............................................................................
Kolejne juz na blogu pierniczki, tym razem z nadzieniem marcepanowo-porzeczkowym, udekorowane czekoladowa polewa. Ciasta na pierniczki nie nalezy zbyt cienko rozwalkowywac poniewaz zbyt mocno wowczas sie rumienia podczas pieczenia. Pierniczki po upieczeniu sa miekkie, jednak stygnac twardnieja. Dobrze jest je wlozyc po wystudzeniu na jakis czas do metalowej puszki np. z kawalkami skorki z jablka lub samego jablka, dzieki temu znow beda miekkie (skorke z jablka trzeba codziennie zmieniac aby nie splesniala). Pierniczki mozna udekorowac od razu lub kolejnego dnia, kiedy lekko zmiekna (pierniczki z polewa od razu zrobily sie miekkie). Moja polewa nie wyglada idealnie (zrobily sie na niej ciemniejsze kropki) ale nie przejmuje sie tym, poniewaz i tak pierniczki znikaja w zastraszajacym tempie :)
Pierniczki z nadzieniem i czekoladowa polewa
*inspiracja: "Weihnchten. Das goldene von GU"
Skladniki na 60 sztuk:
300 g miodu
150 g cukru (dalam 130 g)
100 g masla
1 lyzka kakao
1 op. przyprawy do piernikow
1 jajko (M)
500 g maki pszennej
1 op. proszku do pieczenia (15 g)
Nadzienie:
100 g masy marcepanowej
2 lyzki konfitury z dzikiej rozy (u mnie konfitura z czarnej porzeczki)
400 g polewy czekoladowej (u mnie mleczna i z gorzkiej czekolady)
Do rondelka wlac miod, dodac cukier i maslo. Podgrzewac, ciagle mieszajac, az cukier sie rozpusci. Zdjac z ognia, lekko wystudzic. Dodac kakao, przyprawe do piernika i jajko, wymieszac. Make wsypac do duzej miski, wymieszac z proszkiem do pieczenia. Wlac mase miodowo-piernikowa, szybko zagniesc gladkie ciasto.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. Rozwalkowac ciasto na blacie oproszonym maka na grubosc ok. 5 mm. Za pomoca foremki wycinac serduszka, ukladac na przygotowanych blachach.
Przygotowac nadzienie: mase marcepanowa zagniesc z konfitura. Nakladac na ciasteczka 1/4 lyzeczki nadzenia. Piec w nagrzanym piekarniku, na srodkowym poziomie, przez ok. 12 min. (ja pieklam 9-10 min.). Wyjac, przelozyc ciasteczka na kuchenna kratke i zostawic aby wystygly.
Polewe czekoladowa podgrzac lub stopic na parze, polac nia ciasteczka. Odstawic aby polewa zastygla.
Komentarze