Wigilijna postna kapusta.
Bardzo ciesze sie, ze mamy swoje polskie, bozonarodzeniowe tradycje. Ostatnio wywiazala sie rozmowa pomiedzy mna a znajomymi mamami ze szkoly mojego syna, co przygotowujemy na Wigilie. Okazalo sie, ze sposrod pieciu osob obecnych przy rozmowie tylko u mnie na wigilijnym stole zagoszcza postne dania. Moje znajome przygotowuja na ten wieczor np. pieczona kaczke z ziemniakami lub zapiekanke z kurczaka. Pamietam, ze jedna z moich kolezanek (rowniez Niemka) powiedziala mi kilka lat temu, ze na Wigilie przygotowuje pieczen wieprzowa lub kielbaski i salatke ziemniaczana :) Co kraj, to obyczaj ale ja zdecydowanie wole karpia i czerwony barszczyk z uszkami :)
Pewnie kazdy z Was ma swoj sprawdzony przepis na wigilijne dania, w tym na postna kapuste. Ja dziele sie dzis swoim, moze komus sie przyda :) Przygotowuje kapuste z dodatkiem suszonych sliwek (ktore dodaje tez do bigosu z miesem). Kapuste postna podaje zwykle do smazonego lub pieczonego karpia. Polecam :)
Wigilijna postna kapusta
Skladniki na 8 porcji:
1 kg kiszonej kapusty
5 suszonych borowikow
1 lyzka maki
2 lyzki oliwy
1 cebula
2-3 ziarna ziela angielskiego
lisc laurowy
sol
pieprz
kilka suszonych sliwek (mozna tez dodac suszone morele)
Grzyby oplukac, namoczyc, ugotowac w tej samej wodzie. Odcedzic, pokroic na kawalki (wywar pozostawic).
Kapuste posiekac, odcisnac sok (jesli jest mocno kwasna przeplukac w zimnej wodzie), zalac przecedzonym wywarem z grzybow, wymieszac. Dodac lisc laurowy i ziele angielskie. Gotowac pod przykryciem przez 30-45 min.
Wrzucic pokrojone grzyby i sliwki (ew. rowniez morele). Gotowac 15 min. Cebule obrac, posiekac, przesmazyc na oliwie. Wsypac make, zasmazyc, rozprowadzic 3 lyzkami wody i wlac do kapusty. Przyprawic sola i pieprzem.
Dusic, az kapusta zgestnieje. Mozna podawac z grochem lub jako dodatek do smazonego czy tez pieczonego karpia.
Komentarze
Pozdrawiam świątecznie.
POzdrowienia serdeczne Majeczko :)