Pieczone jablka z biala czekolada, migdalami i zurawina.
Lubicie pieczone jablka? Ja bardzo chociaz bardzo rzadko je przygotowuje. Prawde mowiac nie wiem, kiedy ostatni raz je jadlam. Przepis, ktorym chce sie dzis z Wami podzielic czekal na przygotowanie caly rok (od zeszlych Swiat Bozego Narodzenia:) Jablka nadziewamy masa przygotowana z bialej czekolady, mielonych migdalow i suszonej zurawiny. Calosc doprawiamy mielonym cynamonem i miodem. Slodkie wnetrze w polaczeniu z kwaskowymi jablkami smakuje naprawde wysmienicie. Polecam na ten zimowy, przedswiateczny czas :)
Pieczone jablka z biala czekolada, migdalami i zurawina
*inspiracja: Ch. Kempe, Ch. Schmedes "Weihnachten"
Skladniki na 4 porcje:
4 duze jablka (np. Boskop lub Elstar)
1 lyzka masla
200 ml soku jablkowego
100 g bialej czekolady z zatopionymi w niej chrupiacymi kawalkami (u mnie bylo to ryz i kawalki orzechow laskowych)
100 g smietany kremowki
1 lyzka miodu
1/2 lyzeczki przyprawy do pernika
50 g mielonych migdalow bez skorki
2 lyzki suszonej zurawiny
50 g migdalow w slupkach (u mnie platki migdalowe)
Jablka umyc, osuszyc, odciac gore jablek aby powstaly "czapeczki". Za pomoca malej lyzeczki usunac z jablek gniazda nasienne i troche miazszu. Maslo stopic, za pomoca pedzelka posmarowac nim jablka w srodku i na zewnatrz (odcite "czapeczki" rowniez).
Jablka i odciete kawalki jablek przelozyc do zarodopornej fomy, wlac sok jablkowy. Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C.
Czekolada grubo posiekac. Smietane wlac do malego rondelka, dodac miod i przyprawe do piernika, podgrzac. Dodac posiekana czekolade, podgrzewac i mieszac az czekolada sie rozpusci. Zdjac rondelek z ognia, wsypac mielone migdaly, suszona zurawine i slupki migdalow (lub platki migdalowe), wymieszac.
Przygotowana masa napelnic jablka. Wstawic forme do piekarnika i piec jablka przez 30-45 min. Wyjac z piekarnika, polozyc "czapeczki" z powrotem na jablka. Podawac gorace.
Do jablek mozna podac bita smietane z dodatkiem ziarenek wanilii (250 g smietany kremowki ubijamy z 1 lyzka cukru pudru i ziarenkami z 1 laski wanilii) lub bita smietane z ajerkoniakiem (250 g smietany kremowki ubijamy z ziarenkami z 1/2 laski wanilii i 2 lyzkami ajerkoniaku).
Komentarze
Mam ochotę upiec je od razu...
Pozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Pozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/