Wegetarianskie burgery z czerwonej fasoli.
Pyszne, wegetarianskie burgery z czerwonej fasoli z dodatkiem platkow owsianych i wedzonej papryki. Podane ze smietanowym sosem z dodatkiem pikantnej pasty harissa (pasta jest bardzo ostra, najlepiej dodawac ja po trochu i probowac sos). Takie fasolowe burgery to mila odmiana dla miesnych burgerow :) Goraco polecam.
Wegetarianskie burgery z czerwonej fasoli
*inspiracja: "Schlank. Das goldene von GU"
Skladniki na 4 porcje:
1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
1 peczek natki pietruszki
1 czerwona cebula
1 zabek czosnku
50 g platkow owsianych
2 lyzeczki lagodnej musztardy
2 lyzeczki wedzonej papryki w proszku
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
2 lyzki oliwy
Sos smietanowy z harissa:
100 g kwasnej smietany
1-2 lyzeczki harissy (pasty z papryczek chili)
1 lyzka marmolady morelowej
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
2 pomidory
1/2 ogorka
4 liscie salaty maslowej
4 bulki do hamburgerow z sezamem
Czerwona fasole przelozyc na sito, przelac zimna woda, dokladnie osaczyc. Natke pietruszki umyc, osuszyc, drobno posiekac. Cebule obrac, polowe posiekac, druga polowe pokroic w polplasterki. Czosnek obrac, rownie posiekac.
Platki owsiane zmiksowac na make.
Do miski przelozyc czerwona fasole, dodac make owsiana, posiekana natke, cebule, czosnek i musztarde. Wsypac wedzona papryke, sol i pieprz. Wszystko dokladnie wyrobic rekami i odstawic na 1 godz. do napecznienia.
W miedzyczasie przygotowac sos: do miseczki przelozyc kwasna smietane, dodac harisse, marmolade morelowa, wymieszac. Doprawic do smaku sola i pieprzem, ponownie wymieszac. Wstawic sos do lodowki.
Pomidory umyc, osuszyc, pokroic w plasterki. Ogorek obrac, rowniez pokroic w plasterki. Liscie salaty oplukac, osuszyc.
Z masy fasolowej uformowac 4 takiej samej wielkosci kulki, splaszczyc. Na patelni rozgrzac oliwe, smazyc fasolowe burgery po 3-4 min. z kazdej strony az sie zrumienia.
Buleczki do hamburgerow przekroic na pol, ew. stostowac w tosterze. Dolna polowe bulki posmarowac lyzka sosu smietanowym z harissa, ulozyc lisc salaty. Na salacie ulozyc burger z fasoli, plasterki pomidorow i ogorka, czerwona cebule i polac lyzka sosu. Przykryc calosc gorna czescia bulki.
Komentarze