Wegetarianskie burgery z czerwonej fasoli.

Pyszne, wegetarianskie burgery z czerwonej fasoli z dodatkiem platkow owsianych i wedzonej papryki. Podane ze smietanowym sosem z dodatkiem pikantnej pasty harissa (pasta jest bardzo ostra, najlepiej dodawac ja po trochu i probowac sos). Takie fasolowe burgery to mila odmiana dla miesnych burgerow :) Goraco polecam.

Wegetarianskie burgery z czerwonej fasoli 
*inspiracja: "Schlank. Das goldene von GU" 

Skladniki na 4 porcje: 
1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 
1 peczek natki pietruszki 
1 czerwona cebula 
1 zabek czosnku 
50 g platkow owsianych 
2 lyzeczki lagodnej musztardy 
2 lyzeczki wedzonej papryki w proszku 
sol morska 
swiezo mielony czarny pieprz 
2 lyzki oliwy 

Sos smietanowy z harissa: 
100 g kwasnej smietany 
1-2 lyzeczki harissy (pasty z papryczek chili) 
1 lyzka marmolady morelowej 
sol morska 
swiezo mielony czarny pieprz 

2 pomidory 
1/2 ogorka 
4 liscie salaty maslowej 
4 bulki do hamburgerow z sezamem 

Czerwona fasole przelozyc na sito, przelac zimna woda, dokladnie osaczyc. Natke pietruszki umyc, osuszyc, drobno posiekac. Cebule obrac, polowe posiekac, druga polowe pokroic w polplasterki. Czosnek obrac, rownie posiekac. 

Platki owsiane zmiksowac na make. Do miski przelozyc czerwona fasole, dodac make owsiana, posiekana natke, cebule, czosnek i musztarde. Wsypac wedzona papryke, sol i pieprz. Wszystko dokladnie wyrobic rekami i odstawic na 1 godz. do napecznienia. 

W miedzyczasie przygotowac sos: do miseczki przelozyc kwasna smietane, dodac harisse, marmolade morelowa, wymieszac. Doprawic do smaku sola i pieprzem, ponownie wymieszac. Wstawic sos do lodowki. 

Pomidory umyc, osuszyc, pokroic w plasterki. Ogorek obrac, rowniez pokroic w plasterki. Liscie salaty oplukac, osuszyc. 

Z masy fasolowej uformowac 4 takiej samej wielkosci kulki, splaszczyc. Na patelni rozgrzac oliwe, smazyc fasolowe burgery po 3-4 min. z kazdej strony az sie zrumienia. 

Buleczki do hamburgerow przekroic na pol, ew. stostowac w tosterze. Dolna polowe bulki posmarowac  lyzka sosu smietanowym z harissa, ulozyc lisc salaty. Na salacie ulozyc burger z fasoli, plasterki pomidorow i ogorka, czerwona cebule i polac lyzka sosu. Przykryc calosc gorna czescia bulki. 

Podawac z pozostalym sosem i ew. frytkami.

Komentarze

Skomat pisze…
Nie jestem fanem dań z kuchni wegańskiej. Ale po przyrządzeniu burgerów według Twojego przepisu. Muszę przyznać, że są smaczne.
Consulting HR pisze…
Mnie również nie przekonywał Wege burger. Raczej jestem zwolennikiem soczystych, mięsnych kotletów w środku, ale muszę naprawdę zwrócić honor, bo są niesamowite.