Msa'aa - libanska ratatouille z ciecierzyca.

Ta warzywna potrawka to rodzaj libanskiej ratatouille. Jest bardzo sycaca i pyszna. Oprocz warzyw znajdziecie w niej slodkie ziemniaki i ciecierzyce. Calosc przyprawiona jest kuminem i baharatem (jesli nie macie gotowej przyprawy mozecie przygotowac ja w domu - przepis na koncu posta). Msa'aa przewaznie podawana jest w temperaturze pokojowej ale rownie dobrze smakuje na cieplo z dodatkiem ryzu (mozna tez podac ja z chlebem fladen). Goraco polecam :)
Msa'aa - libanska ratatouille z ciecierzyca 
*inspiracja: Salma Hage "Orient. Köstlich vegetarisch" (ang. klik

Skladniki na 4 porcje: 
2 slodkie ziemniaki 
2 cukinie 
2 baklazany 
1 czerwona papryka 
2 cebule 
5-7 zabkow czosnku 
4 lyzki oliwy 
sol morska 
swiezo mielony czarny pieprz 
1 lyzeczka baharatu* 
1 lyzeczka mielonego kuminu 
1 galazka swiezego tymianku lub rozmarynu 
1 puszka krojonych pomidorow (400g) (w sezonie mozna dodac 6 dojrzalych pomidorow) 
1 puszka ciecierzycy (400g) 
100 ml bulionu warzywnego 
1 lyzka octu balsamicznego 

do podania: ryz naturalny dlugoziarnisty/chleb fladen 

Slodkie ziemniaki obrac, umyc, pokroic w 4 cm kostke. Cukinie i baklazana umyc, osuszyc. Cukinie pokroic w 2,5 cm kostke, baklazana 2,5-5 cm kostke. Papryke przekroic na pol, usunac gniazda nasienne, umyc, osuszyc i pokroic w 4 cm kostke. 

Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Tymianek lub rozmaryn oplukac, osuszyc. Ciecierzyce osaczyc z zalewy, oplukac pod biezaca woda, osaczyc. 

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Pokrojone slodkie ziemniaki i cukinie przelozyc do duzej zaroodpornej formy, skropic 2 lyzkami oliwy, oproszyc sola morska i pierzem, wymieszac i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 min. 

Wyjac forme z piekarnika, dolozyc pokrojona papryke i baklazany, wymieszac. Wstawic ponownie forme do piekarnika i piec kolejne 15 min. (od czasu do czasu przemieszac warzywa). 

Pozostale 2 lyzki oliwy rozgrzac na glebokiej patelni. Wrzucic posiekana cebule i czosnek, smazyc przez 5 min. az beda miekkie. Dodac baharat, kumin i swieze ziola, wymieszac, dusic przez 1 min. Nastepnie dodac krojone pomidory i ciecierzyce, wlac bulion i ocet balsamiczny. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Wymieszac i gotowac przez 10 min. 

Forme z warzywami wyjac z piekarnika, wlac sos z patelni, wymieszac. Przykryc forme pokrywka lub folia aluminiowa, wstawic ponownie do piekarnika i piec przez 20 min. Zdjac pokrywke lub folie aluminiowa, przemieszac warzywa i piec je przez kolejne 20 min. 

Upieczone warzywa wyjac z piekarnika i zostawic na chwile do przestygniecia. Usunac galazke ziol i podawac np. z dlugoziarnistym ryzem naturalnym.
* baharat to klasyczna libanska mieszanka przypraw. Jesli nie macie gotowej przyprawy mozna przygotowac ja w ciagu kilku minut w domu. Skladniki: 5 lyzek (30g) mielonego ziela angielskiego 3,5 lyzki mielonego pieprzu 3,5 lyzki mielonego cynamonu 5 lyzek mielonych gozdzikow 4 lyzki galki muszkatolowej w proszku 4 lyzki mielonych nasion kozieradki 4 lyzki mielonego imbiru Wszystko dokladnie razem wymieszac. Przechowywac w szczelnym pojemniku.

Komentarze

Patrycja pisze…
Uwielbiam takie warzywne dania!