Drozdzowe slimaczki z marcepanem, rumem i pistacjami.
Przepyszne drozdzowe slimaczki z nadzieniem z marcepanu, rumu i pistacji. Miekkie i puszyste, pokryte lukrem, posypane pistacjami i platkami migdalowymi. Po prostu nie mozna sie im oprzec :) Pieklam juz roznego rodzaju drozdzowe slimaczki ale te naleza do grona najlepszych. Moim zdaniem to idealny wypiek na zblizajaca sie Wielkanoc. Goraco polecam :)
Drozdzowe slimaczki z marcepanem, rumem i pistacjami
Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:*
Ciasto:
500 g maki pszennej
1 op. suszonych drozdzy
250 ml mleka
85 g cukru
1 jajko
100 g masla
Nadzienie:
400 g marcepanu
6 lyzek rumu
100 ml mleka
skorka strata z 1 cytryny (bio)
60 g posiekanych pistacji
Lukier i dekoracja:
100 g cukru pudru
sok z cytryny
10 g posiekanych pistacji
2 lyzki platkow migdalowych
Mleko wlac do rondelka, podgrzac (ma byc lekko cieple). Do misy miksera wsypac make, dodac cukier i suszone drozdze, wymieszac. Wlac cieple mleko, dodac maslo w wiorkach i jajko, zagniesc gladkie ciasto. Przykryc miske czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 1 godz. do wyrosniecia (jesli ciasto bedzie slabo roslo mozna je wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 50°C).
Marcepan zetrzec na tarce, przelozyc do miski. Wlac mleko i rum, dodac skorke z cytryny i wymieszac za pomoca trzepaczki na gladka mase. Nastepnie dodac posiekane pistacje, wymieszac.
Tortownice dokladnie wysmarowac maslem. Wyrosniete ciasto wylozyc na stolnice oproszona maka, krotko wyrobic a nastepnie rozwalkowac na prostokat. Posmarowac ciasto przygotowana masa i zwinac w rulon (od dluzszego brzegu). Za pomoca ostrego noza porkoic rulon na 11 kawalkow, ktore nastepnie ukladac w przygotowanej tortownicy. Przykryc sciereczka i zostawic na 30 min. do wyrosniecia.
Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Wyrosniete ciasto wstawic do piekarnika i piec przez 40-45 min. (jesli ciasto bedzie sie zbytnio rumienic nalezy przykryc je folia aluminiowa).
Upieczone slimaczki wyjac z piekarnika i zostawic na kuchennej kratce do wystygniecia.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowac lukier (powinien miec konsystencje gestej smietany). Posmarowac lukrem wystygniete ciasto. Posypac posiekanymi pistacjami i platkami migdalowymi. Odstawic na krotko aby lukier zastygl.
*mozna tez uzyc wiekszej formy o srednicy 28 cm, wtedy drodzowe slimaczki beda nizsze
Komentarze