Drozdzowe bułeczki z czekoladowymi groszkami.

Dzis zapraszam Was na mieciutkie i puszyste drozdzowe buleczki z czekoladowymi groszkami. Pieklam je juz kilka razy, tak bardzo nam smakowaly. Ciasto jest miekkie, elastyczne i dobrze sie z nim pracuje. Z podanych skladnikow wychodzi 15 buleczek. Goraco polecam :)
Drozdzowe buleczki z czekoladowymi groszkami 
*inspiracja: blog Moje Wypieki (klik) 

Skladniki na 15 drozdzowek: 
540 g maki pszennej 
80 g drobnego cukru do wypiekow 
3/4 lyzeczki soli 
10 g suchych drozdzy (lub 20 g drozdzy swiezych) 
75 g roztopionego masla 
250 ml mleka 
2 duze jajka 
170 g gorzkich lub mlecznych chocolate chips lub posiekanej czekolady (dalam tylko 80 g) 

Do posmarowania: 
1 zoltko rozmacone z 1 lyzka wody 

Make pszenna wymieszac z suchymi drozdzami (ze swiezymi najpierw zrobic rozczyn). Dodac reszte skladnikow i wyrobic, pod koniec dodajac roztopiony tluszcz. Wyrobic ciasto, odpowiednio dlugo, by bylo miekkie i elastyczne. Pod sam koniec dodac chocolate chips i wyrobic z nimi ciasto. 

Z ciasta uformowac kule, wlozyc do oproszonej maka miski, odstawic w cieple miejsce, przykryte reczniczkiem kuchennym, do podwojenia objetosci (zajmie to okolo 1,5 godz.). 

Po tym czasie ciasto na drozdzowki ponownie krotko wyrobic. Odrywac kawalki ciasta, formowac gladkie i rowne buleczki (ok. 82 g kazda). Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, w nieduzych odstepach od siebie (polacza sie podczas pieczenia). 

Przykryc reczniczkiem kuchennym, odstawic na ok. 40 min. lub dluzej do ponownego wyrosniecia (powinny podwoic objetosc). Przed samym pieczeniem posmarowac roztrzepanym zoltkiem. 

Wyrosniete drozdzowki wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 18 – 20 min. (mozna piec z termoobiegiem, mozna i bez niego). Wyjac, przestudzic.

Komentarze

Anonimowy pisze…
Wspaniały przepis. Na pewno z niego skorzystam!