Spaghetti z warzywnym sosem bolońskim.
Bardzo lubie makarony w kazdej postaci. Szczegolnie spaghetti, z duza iloscia sosu (lub po prostu z pesto). Dzis na obiad polecam spaghetti z wegetarianskim sosem przygotowanym z warzyw i czerwonej soczewicy. Z dodatkiem mieszanki wloskich ziol. Jesli znudzilo sie Wam klasyczne spaghetti bolognese to ten przepis jest dla Was :) Makaron jest sycacy i pyszny. Goraco polecam :)
Polecam tez makaron linguine z wegetarianskim sosem bolognese. Przepis znajdziecie tu (klik).
Spaghetti z warzywnym sosem bolońskim
Skladniki na 4 porcje:
500 g spaghetti
1 baklazan
1 cukinia
2 czerwone papryki
1 cebula
4 zabki czosnku
3 lyzki oliwy
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorow (400g)
250-300 ml bulionu warzywnego (lub wody)
250 g czerwonej soczewicy
3 lyzeczki suszonych ziol wloskich
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
1-2 lyzki tartego parmezanu
kilka listkow bazylii
Baklazana i cukinie umyc, osuszyc, pokroic w nieduza kostke. Papryki przekroic na pol, usunac gniazda nasienne, umyc, osuszyc i rowniez pokroic w nieduza kostke. Cebule i czosnek obrac, posiekac.
Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe, wrzucic cebule i czosnek, smazyc przez 5 min. az beda miekkie. Dodac pokrojone warzywa, wymieszac, dusic 10 min.
Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, krojone pomidory, czerwona soczewica i bulion (lub wode). Wymieszac, przykryc pokrywka i dusic przez 15-25 min. az soczewica bedzie miekka. Doprawic do smaku sola morska, pierzem i ziolami wloskimi.
W duzym garnku zagotowac wode z dodatkiem soli, ugotowac makaron spaghetti wg przepisu na opakowaniu. Odcedzic, przelozyc na talerze, wymieszac z przygotowanym sosem.
Makaron podawac posypany tartym parmezanem i udekorowany listkami bazylii.
Komentarze