Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i malinami.
Jakis czas temu upieklam rustykalna tarte z rabarbarem, truskawkami i malinami. Tarta jest bardzo latwa w przygotowaniu, ladnie prezentuje sie na stole a jeszcze lepiej smakuje :) Pyszna zarowno na cieplo z dodatkie lodow waniliowych lub bitej smietany, jak i na zimno. Goraco polecam :)
Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i malinami
inspiracja: klik
Skladniki na 12 kawalkow:
300 g maki pszennej
1 szczypta soli
2 lyzki cukru
150 g zimnego masla w kawalkach
Nadzienie:
600 g truskawek
125 g malin (u mnie mrozone)
1 duza lodyga rabarbaru
2 lyzki maki ziemniaczanej
3 lyzki cukru
Do posmarowania i posypania brzegow tarty:
2 lyzki smietany kremowki
2 lyzki cukru
2 lyzki platkow migdalowych
Przygotowac kruche ciasto: do miski wsypac make, dodac szczypte soli i cukier, wymieszac. Dodac zimne maslo, wyrobic szybko za pomoca miksera lub miedzy palcami na kruszonke. Dodac 125 ml lodowatej wody, krotko wyrobic az wszystkie skladniki zaczna sie laczyc (nie wyrabiac za dlugo).
Uformowac z ciasta kule, owinac ja folia spozywcza, splaszczyc i wlozyc na 1 godz. do lodowki.
Piekarnik rozgrzac do 200°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Maliny oplukac, osuszyc. Truskawki umyc, osuszac, odciac szypulki, pokroic w platerki. Rabarbar obrac z wlokien, umyc, osuszyc, pokroic w nieduza kostke. Wszystkie owoce przelozyc do miski, dodac make ziemniaczana i cukier, wymieszac.
Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, rozwalkowac na blacie posypanym maka na okrag o srednicy 30 cm, przelozyc na przygotowana blache.
Owoce jeszcze raz krotko przemieszac, wylozyc na ciasto pozostawiajac 2-3 cm odstep od brzegow. Nastepnie boki tarty kawalek po kawalku podnosic do gory tak, aby troche zachodzily na owoce lekko dociskajac ciasto.
Boki tarty posmarowac smietana za pomoca pedzelka, posypac cukrem i platkami migdalowymi lekko je dociskajac do ciasta zeby nie odpadly.
Wstawic tarte do nagrzanego piekarnika i piec na srodkowym poziomie przez 40-50 min.
Wyjac tarte z piekarnika, lekko wystudzic. Podawac na cieplo z dodatkiem lodow waniliowych.
Komentarze