Spaghetti z warzywnym sosem bolońskim.

Bardzo lubie makarony w kazdej postaci. Szczegolnie spaghetti, z duza iloscia sosu (lub po prostu z pesto). Dzis na obiad polecam spaghetti z wegetarianskim sosem przygotowanym z warzyw i czerwonej soczewicy. Z dodatkiem mieszanki wloskich ziol. Jesli znudzilo sie Wam klasyczne spaghetti bolognese to ten przepis jest dla Was :) Makaron jest sycacy i pyszny. Goraco polecam :) 

 Polecam tez makaron linguine z wegetarianskim sosem bolognese. Przepis znajdziecie tu (klik).
Spaghetti z warzywnym sosem bolońskim 

Skladniki na 4 porcje: 
500 g spaghetti 
1 baklazan 
1 cukinia 
2 czerwone papryki 
1 cebula 
4 zabki czosnku 
3 lyzki oliwy 
2 lyzki koncentratu pomidorowego 
1 puszka krojonych pomidorow (400g) 
250-300 ml bulionu warzywnego (lub wody) 
250 g czerwonej soczewicy 
3 lyzeczki suszonych ziol wloskich 
sol morska 
swiezo mielony czarny pieprz 
1-2 lyzki tartego parmezanu 
kilka listkow bazylii 

 Baklazana i cukinie umyc, osuszyc, pokroic w nieduza kostke. Papryki przekroic na pol, usunac gniazda nasienne, umyc, osuszyc i rowniez pokroic w nieduza kostke. Cebule i czosnek obrac, posiekac. 

 Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe, wrzucic cebule i czosnek, smazyc przez 5 min. az beda miekkie. Dodac pokrojone warzywa, wymieszac, dusic 10 min. 

 Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, krojone pomidory, czerwona soczewica i bulion (lub wode). Wymieszac, przykryc pokrywka i dusic przez 15-25 min. az soczewica bedzie miekka. Doprawic do smaku sola morska, pierzem i ziolami wloskimi. 

W duzym garnku zagotowac wode z dodatkiem soli, ugotowac makaron spaghetti wg przepisu na opakowaniu. Odcedzic, przelozyc na talerze, wymieszac z przygotowanym sosem. 

 Makaron podawac posypany tartym parmezanem i udekorowany listkami bazylii.

Komentarze

margot pisze…
Ojej, wspaniałe danie , koniecznie do zrobienia
Anonimowy pisze…
superek