Ciasteczka spekulatius z platkami migdalowymi.





Dzis rozpoczynam serie swiatecznych wpisow :) Oczywiscie moja adwentowa piekarnia dziala juz na pelnych obrotach i dzis chcialam sie z Wami podzielic pierwszym przepisem na swiateczne ciasteczka. Pyszne, korzenne ciasteczka Spekulatius. Na brzegach chrupiace, w srodku lekko ciagnace, po prostu pyszne. To juz kolejne ciasteczka spekulatius na blogu - inne przepisy znajdziecie tu (klik) i tu (klik))



Ciasteczka spekulatius z platkami migdalowymi
inspiracja: Yotam Ottolenghi "Sweet"

Skladniki na ok. 50-60 sztuk:
Przyprawa do spekulatius:
1 lyzka mielonego cynamonu
1 lyzeczka mielonego anyzu (nie dalam)
3/4 lyzeczki mielonego bialego pieprzu (nie dalam)
3/4 lyzeczki mielonego imbiru
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
1 lyzeczka mielonego kardamonu
1/4 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow

450 g maki pszennej
1 lyzka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
250 g miekkiego masla
330 g ciemnego cukru trzcinowego
50 ml brazowego rumu (lub koniaku)
1 duze bialko, lekko ubite na piane (do posmarowania ciasteczek)
100 g platkow migdalowych

Wszystkie skladniki przyprawy przelozyc do miseczki, wymieszac, odstawic na bok.

Make wsypac do miski, dodac proszek do pieczenia, przyprawe do spekulatius i sol, odstawic na bok. Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier, miksowac na wysokich obrotach przez 3 min. az powstanie jasna, kremowa masa. Wlac rum, zmiksowac. Nastepnie dodac suche skladniki, ponownie zmiksowac.

Podzielic ciasto na dwie czesci, owinac w folie spozywcza, splaszczyc i wlozyc na 30 min. do lodowki.

Piekarnik rozgrzac do temp. 210°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Schlodzone ciasto rozwalkowac, na blacie wysypanym maka, na grubosc 5 mm. Za pomoca okraglej foremki (osrednicy 7 cm) wycinac z ciasta kolka, ukladac je na przygotowanych blachach zachowujac 2 cm odstepy (pozostale ciasto ponownie zagniesc, rozwalkowac i wyciac kolka).

Za pomoca pedzelka posmarowac ciastka bialkiem, posypac platkami migdalowymi. Wstawic blache z ciasteczkami do nagrzanego piekarnika i piec 12 min. Po upieczeniu zostawic ciasteczka przez 10 min. na blasze a nastepnie przelozyc na kuchenna kratke i zostawic do calkowitego wystygniecia.








Komentarze