Makaroniki orzechowe na oplatkach.



Dzis mam dla Was przepis na kolejne swiateczne ciasteczka :) Pyszne, orzechowe makaroniki na oplatkach, przygotowane z bialek. Po upieczeniu sa chrupiace na wierzchu i lekko ciagnace w srodku. Po wlozeniu do plastikowego pudelka lekko zmiekly ale nadal sa pyszne. Goraco polecam :)





Makaroniki orzechowe na oplatkach

Skladniki na 30 makaronikow:
2 bialka (M)
1 szczypta soli
130 g drobnego cukru
150 g mielonych orzechow laskowych
1 lyzeczka skorki cytrynowej
30 calych orzechow laskowych
30 okraglych oplatkow do pierniczkow (o srednicy 4 cm)

Piekarnik nagrzac do temp. 180°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Bialka ubic na sztywna piane, po 2 min. ubijania dodac cukier. Ubijac dalej az cukier sie rozpusci a piana bedzie sztywna.

Dodac skorke cytrynowa, wsypac mielone orzechy i delikatnie wymieszac za pomoca szpatulki.

Gotowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego, odciac rekaw na dole na dlugosci 2 cm. Na przygotowanej blasze rozlozyc oplatki.

Rekaw cukierniczy przylozyc posrodku oplatka, wyciskac mase (masa bedzie rozchodzic sie na boki) az zostanie widoczne naokolo tylko 2-3 mm oplatka. Delikatnie odrywac rekaw od masy, podrodku kazdego ciasteczka ulozyc caly orzech laskowy. W ten sposob przygotowac wszystkie makaroniki.

Blache z makaronikami wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 10 min. (makaroniki nie powinny sie zbytnio zarumienic bo beda suche). Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zostawic do wystygniecia na blasze.

Po wystygnieciu przelozyc makaroniki do blaszanej puszki.









Komentarze

Justyna pisze…
Myślę, że pomysł świetny. Ciekawe czy w praktyce ciężko jest coś takiego zrobić? ;)