Ciasteczka marcepanowo-makowe z powidlami sliwkowymi.





To jedne z lepszych ciasteczek (pokusilabym sie nawet o stwierdzenie, ze najlepsze), jakie pieklam w tym roku. Pyszne, marcepanowo-makowe ciasteczka ze sliwkowymi konfiturami. Prawdziwy smak Swiat... :) Z podanych skladnikow wychodzi naprawde duzo ciasteczek ale znikaja w zastraszajacym tempie :) Goraco polecam.





Ciasteczka marcepanowo-makowe z powidlami sliwkowymi
Skladniki na 60 sztuk:
Ciasto:
200 g marcepanu
300 g maki pszennej
150 g cukru pudru
1 szczypta soli
200 g masla
2 zoltka
100 g mielonego maku

Nadzienie:
100 g konfitury sliwkowej

Make wsypac do misy miksera, dodac szczypte soli, mielony mak, pokrojony na kawalki marcepan i maslo, wsypac cukier puder. Dodac zoltka i zagniesc wszystko na gladkie ciasto. Uformowac z ciasta kule, owinac ja w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na 30 min.

Piekarnik nagrzac do temp.180°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Schlodzone ciasto wyjac z lodowki. Odrywac kawalki ciasta i formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Posrodku kazdej kulki za pomoca koncowki np. drewnianej lyzki lub walka robic w kulkach wglebienia.

Ukladac kulki ciasta na przygotowanych blachach zachowujac odstepy (ciasteczka podczas pieczenia rosna i rozchodza sie lekko na boki). Powidla sliwkowe przelozyc do rekawa cukierniczego, odciac koncowke, wyciskac nieduze porcje w zaglebienia w kulkach ciasta.

Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zostawic na 5 min. na blasze a nastepnie przelozyc na kuchenna kratke i zostawic do calkowitego wystygniecia.

Przechowywac w zamknietym pudelku.











Komentarze

Agnieszka pisze…
Wyglądają bosko! Połączenie marcepanu i maku musi być genialne! :) Jak na to wpadłaś?
Delektujemy pisze…
Świeżo przetestowane ciastka i jestem więcej niż zadowolona:) Zresztą nie tylko ja:P Z pewnością zrobię je w tym roku na Święta:)
Dorota pisze…
Ciasteczka zrobione według przepisu smakowały całej mojej rodzinie :)
Hfood pisze…
Wyglądają profesjonalnie jakby dopiero co z piekarni wyjechały. Swoją drogą fajny przepis i z pewnością ciastka były pyszne.