Salata rzymska z pomaranczami, suszonymi pomidorami i feta.
Ta salatka to prawdziwa eksplozja smakow! Krucha salata rzymska, slodkie pomarancze, suszone pomidory, slona feta i chrupiace, lekko zywiczne w smaku orzechy piniowe. Calosc po prostu rewelacyjna. Ciezko sie od niej oderwac :) Jak dla mnie idealna na lato. Koniecznie sprobujcie. Salatke podalam z bagietka z maselkiem czosnkowym. Goraco polecam :)
Salata rzymska z pomaranczami, suszonymi pomidorami i feta
*inspiracja: "Vegetarisch. Das goldene von GU"
Skladniki na 4 porcje:
4 nieduze salaty rzymskie
4 pomarancze
130 g sera feta
12 suszonych pomidorow w oliwie
2 lyzki orzechow piniowych
3 lyzki bialego octu winnego
2 lyzki oliwy
sok z 1/2 pomaranczy
sol morska
swiezo mielony pieprz
ew. 20 listkow bazylii do dekoracji
Orzechy piniowe uprazyc na suchej patelni. Pomarancze obrac za pomoca ostrego noza usuwajac biala skorke, pokroic w plasterki, ew. usunac pestki. Sok z pomaranczy wymieszac z octem winnym.
Salate rzymska* umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na pol. Na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy, polozyc polowe salaty kladac ja przecieta strona ku dolowi. Smazyc 1-2 min. na zlotobrazowo. Polac salate polowa mieszanki octu winnego i soku z pomaranczy, przykryc pokrywka i dusic kolejne 1-2 min. Zdjac salate z patelni, ostawic na bok. Podsmazyc pozostala salate, polewajac ja reszta octu i soku pomaranczowego.
Plastry pomaranczy rozlozyc na talerzach. Na wierzchu polozyc salate rzymska, oproszyc ja sola i pieprzem.
Ser feta pokruszyc lub pokroic w plasterki, rowniez rozlozyc na talerzach. Suszone pomidory osaczyc na sicie z nadmiaru oliwy, dodac do salatki. Calosc posypac uprazonymi orzechami piniowymi i ew. udekorowac listkami bazylii. Podawac z bagietka.
* zamiast salaty rzymskiej mozna uzyc radicchio
Komentarze