Pappa al pomodoro.
Dzis przeniesiemy sie do slonecznej Italii :) Zapraszam Was na banalnie prosta a do tego przepyszna zupe pappa al pomodoro - zupe z pomidorow z dodatkiem chleba (na blogu znajdziecie tez inna, bardzo podobna i rownie pyszna zupe pappa alle zucchine - klik). Bardzo szybko sie ja przygotowuje. Do jej przygotowania potrzebowac bedziecie tylko dojrzalych pomidorow, czosnek i bazylie (ja uzylam pomidorow z puszki ale oczywiscie mozna tez uzyc swiezych pomidorow, bez skorki). Sila i smak tkwia w prostocie. Poza tym do zupy mozecie wykorzystac czerstwy chleb. Nic sie nie zmarnuje. Przepis niezawodnego Jamiego Olivera :) Goraco polecam.
Pappa al pomodoro - wloska zupa pomidorowa z chlebem
"Cook clever mt Jamie" Jamie Oliver
Skladniki na 2 porcje:
2 zabki czosnku
4 galazki bazylii
szczypta chili w platkach
2 puszki krojonych pomidorow (po 400 g kazda)
2 kromki czerstwego chleba lub lekko podpieczonego (stostowanego)
oliwa
sol morska
swiezo mielony pieprz
parmezan do posypania
Czosnek obrac, pokroic w cienkie plasterki. Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Galazki bazylii drobno posiekac, listki odlozyc na bok.
W garnku rozgrzac oliwe, podsmazyc czosnek i posiekane galazki bazylii, dodac chili. Kiedy czosnek sie lekko zrumieni dodac pokrojone pomidory i 1 puszke wody (do puszki po pomidorach wlac wode i przelac ja do garnka:). Zagotowac i gotowac przez 5 min.
Do zupy wkruszyc chleb i gotowac kolejne 10 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.
Przelozyc zupe na talerze, polac oliwa i udekorowac listkami bazylii. Posypac tartym parmezanem.
Komentarze
Pozdrawiam serdecznie Majko!
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Dziekuje i pozdrawiam :)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.