Focaccia z oliwkami i rozmarynem.
Przez kilka dni bylam odcieta od internetu a konkretnie od mojego laptopa :) Popsula mi sie ladowarka i musialam poczekac az przyjdzie nowa. Teraz juz wszystko znow funkcjonuje i ciesze sie ogromnie bo juz myslalam, ze bede musiala zainwestowac w nowego laptopa (nie bylam do konca pewna czy to wina ladowarki....) Nadrabiam wiec zaleglosci i zapraszam Was na pyszna focaccie z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i rozmarynem. Upieklam ja na weekend i podalam jako dodatek do grillowanego miesa i salatek. Swietnie smakuje rowniez maczana w dobrej oliwie (taka lubie najbardziej). Ciasto jest bardzo elastyczne i dosyc luzne, jednak nie trzeba dodawac do niego wiecej maki. Poza tym swietnie rosnie i focaccia wychodzi dosyc wysoka. Polecam na grilla lub piknik :)
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Tina Nordström "Tina kocht"
Skladniki na duza blache:
21 g swiezych drozdzy
850 g maki pszennej (typ 550)
140 g maki pszennej pelnoziarnistej
1 lyzka soli
50 ml oliwy
200 g kolorowych pomidorkow koktajlowych, przepolowionych (dalam tylko czerwone)
50 g oliwek bez pestek (dalam czarne i zielone)
1 lyzka suszonych ziol, np. rozmarynu lub tymianku
kilka galazek swiezych ziol (dalam rozmaryn)
1 lyzka gruboziarnistej soli morskiej
Odmierzyc 650 ml zimnej wody. Troche wody wlac do miski, wkruszyc drozdze, rozpuscic mieszajac. Wlac pozostala wode, dodac make pszenna i make pszenna pelnoziarnista i wyrobic, recznie lub za pomoca miksera, gladkie ciasto (ja wyrabialam przez 10 min. za pomoca miksera). Dodac sol, jeszcze raz krotko wyrobic. Przykryc miske czysta sciereczka i dostawic na 45 min. do wyrosniecia.
Duza blache wylozyc papierem do pieczenia, posmarowac go lekko oliwa. Naoliwionymi dlonmi przelozyc ciasto na blache, rozplaszczyc. Na ciescie ulozyc pomidorki koktajlowe i oliwki, posypac suszonymi ziolami. Odstawic na kolejne 45 min. aby ciasto podroslo.
Piekarnik rozgrzac do temp. 250°C. Wyrosniete ciasto skropic oliwa, ulozyc na nim swieze ziola i posypac sola morska. Wstawic focaccie do piekarnika, zmniejszyc temp. na 225°C i piec przez ok. 20 min. (u mnie 30 min.) Wyjac z piekarnika, wystudzic.
Przed podaniem pokroic na kwadraty.
Komentarze
Pozdrawiam serdecznie!
Kolory zachwycają.
Pozdrawiam Cię Majko.