Zupa z kasza perlowa i karmelizowanym pasternakiem.
Jak juz wspominalam, pasternak to jedno z moich ulubionych zimowych warzyw. Bardzo lubie jego smak i zapach. Jesli nigdy jeszcze go nie jedliscie to polecam sprobowac, moze polubicie go tak, jak ja? :) Dzis pasternak nie jest jednak podstawa dania, ktore chce Wam pokazac ale wspanialym dodatkiem do niego. Zupa, ktora ugotowalam jest pyszna i sycaca. Smakuje podobnie jak nasz tradycyjny krupnik ale rozni sie od niego dodatkiem mleka. Podsmazony na masle i lekko skarmelizowany pasternak dopelnia smaku calego dania. Goraco polecam :)
Zupa z kasza perlowa i karmelizowanym pasternakiem
cook it "Alles aus einem Topf"
Skladniki na 6-8 porcji:
200 g kaszy perlowej (sredniej grubosci)
1 lyzka oliwy
2 cebule, obrane i drobno posiekane
2 zabki czosnku, obrane i drobno posiekane
2 marchewki, obrane, przekrojone na cwiartki i pokrojone w kostke
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostke
2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kostke (nie dalam)
2 liscie laurowe
2 l bulionu drobiowego
125 ml mleka
2 lyzeczki soli
1 lyzeczka mielonego bialego pieprzu
40 g masla
3 pasternaki, obrane, przekrojone na cwiartki i pokrojone w kostke
1 lyzeczka cukru
posiekana natka pietruszki, do dekoracji
Kasze wsypac do miski, zalac zimna woda i zostawic na noc do namiekniecia. Nastepnego dnia osaczyc kasze na sicie, przelozyc do granka i zalac 2 l zimnej wody. Zagotowac i gotowac na malym ogniu przez 1 godz., az kasza bedzie miekka (garnek powinien byc czesciowo przykryty pokrywka). Ugotowana kasze osaczyc na sicie.
Oliwe rozgrzac w garnku, wrzucic pokrojona cebule, czosnek, marchewke, ziemniaki i seler naciowy, podsmazyc przez 3 min. Wszystko wymieszac i dusic pod przykryciem na malym ogniu przez 15 min.
Dodac ugotowana kasze, liscie laurowe, wlac bulion i mleko, doprawic do smaku sola i pieprzem. Gotowac zupe na malym ogniu, w garnku czesciowo przykrytym pokrywka, przez 30 min. Jesli zupa zrobi sie w trakcie gotowania zbyt gesta mozna dodac 250 ml zimnej wody.
W miedzyczasie rozpuscic maslo na patelni, wrzucic pokrojony pasternak, wymieszac obtaczajac go w masle. Nastepnie oproszyc cukrem i smazyc przez ok. 15 min. az pasternak zmieknie i ladnie sie zrumieni.
Zupe przelac na talerze. Podawac z dodatkiem karmelizowanego pasternaku i posiekanej natki pietruszki.
Komentarze
Zimowa,sycąca.
A karmelizowany pasternak uwielbiam.
Dobrego dnia!
Robiłam krupnik z mlekiem i bardzo mi smakował,
ale pasternaku nigdzie nie mogę dostać w mojej okolicy.
Poprosze talerz takie zupy!