Zapiekanka ziemniaczano-brokulowa z lososiem i pesto.
Przepyszna, warstwowa zapiekanka z ziemniakami, brokulami i lososiem. Polana smietana wymieszana z bazyliowym pesto i posypana parmezanem. Idealna na zimowe dni. Moze nie wyglada zbyt apetycznie (taki juz to urok zapiekanek;) ale smakiem nadrabia wszystkie niedociagniecia w wygladzie :) Danie bylo przeznaczone dla 4-6 osob ale my rozpracowalismy je we dwojke, takie bylo pyszne :) Goraco polecam.
Zapiekanka ziemniaczano-brokulowa z lososiem i pesto
Ellen Parnavelas, Ryland Peters "Winterwohlfühlküche" (ang. klik)
Skladniki na 4-6 porcji:
1 kg ziemniakow, obranych*
1 duzy brokul (ok. 500g), podzielony na rozyczki
400 g filetow z lososia, bez osci i skory
1 lyzka oliwy
20 g bulki tartej
4 lyzki tartego parmezanu
250 g smietany kremowki
2 lyzki pesto bazyliowego (ze sloika)**
4 lyzki mleka
2-3 lyzki masla w kawalkach (wiorkach)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Prostokatna forme o wymiarach 30 x 20 cm wysmarowac maslem lub oliwa. Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C.
Ziemniaki wlozyc do garnka, zalac zimna woda, zagotowac i gotowac ok. 20 min. az beda prawie ugotowane. Odlac, odstawic do wystygniecia a nastepnie pokroic w plasterki grubosci 1/2 cm.
Brokuly gotowac w drugim garnku ze szczypta soli przez 3-4 min. Odlac, osaczyc na sicie, wystudzic. Podzielic na jeszcze mniejsze kawalki, odstawic.
Filet z lososia ulozyc na folii aluminiowej, posmarowac go oliwa i oproszyc niewielka iloscia soli. Boki folii podwinac lekko do gory aby soki z lososia, ktore wydzielaja sie podczas pieczenia nie wyplynely na zewnatrz. Wstawic do piekarnika i piec przez 10-15 min. Wyjac, wystudzic, podzielic na male kawalki (usunac ewentualne osci).
W malej miseczce wymieszac bulke tarta i 2 lyzki tartego parmezanu. Dobrze doprawic sola i pieprzem, odstawic na bok. W drugiej misce wymieszac smietane i pesto, rowniez doprawic sola i pieprzem.
W przygotowanym naczyniu ulozyc ziemniaki, oproszyc je sola, skropic mlekiem i posypac pozostalymi 2 lyzkami parmezanu.
Na ziemniakach ulozyc brokuly, lekko oproszyc sola i pieprzem. Na brokulach ulozyc lososia. Polac wszystko mieszanka smietany i pesto, posypac bulka tarta wymieszana z parmezanem. Na wierzchu ulozyc kawalki masla.
Wstawic forme do piekarnika i piec 25-30 min. az danie sie lekko zabrazowi. Podawac od razu po przygotowaniu.***
* ziemniaki nie moga byc maczyste, wazne jest aby nie rozpadaly sie podczas gotowania
** ja uzylam gotowego pesto ze sloika ale nic nie stoi na przeszkodzie abyscie pesto przygotowali sami :)
*** moj M. stwierdzil, ze zapiekanka po odgrzaniu smakowala jeszcze lepiej :)
Komentarze
Uściski!
Ryby ostatnio u mnie na fali,więc i w zapiekance je umieszczę.
Pozdrowienia!
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.