Krajanka daktylowa z polewa toffi.
Dzis zapraszam Was na mieciutkie ciasto z dodatkiem slodkich, suszonych daktyli. Jak przystalo na krajanke jest dosyc niskie :) Jest mega pyszne a polewa toffi idelanie komponuje sie smakowo z ciastem. Jest tu taka rozpustna kropka na "i" :) Zmniejszylam zdecydowanie ilosc cukru zarowno w ciescie, jak i w polewie. Ciasto wyszlo jak dla mnie idealnie slodkie. Goraco polecam :)
Krajanka daktylowa z polewa toffi
Susanna Tee "1001 Kekse"
Skladniki na forme 20 x 20 cm:
80 g miekkiego masla + troche do wysmarowania formy
180 m goracej wody
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
200 g suszonych daktyli, drobno pokrojonych
160 g cukru (dalam 100 g)
1 duze jajko, lekko rozmacone
1/2 opakowania cukru waniliowego (dalam 1 lyzeczke cukru z prawdziwa wanilia)
190 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
Polewa toffi:
90 g brazowego cukru (dalam 50 g)
3 lyzki masla
2 lyzki smietany lub mleka (dalam mleko)
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Kwadratowa blache do ciasta (20 x 20 cm) wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.
W rondelku zagotowac 180 ml wody, dodac sode, wymieszac, zdjac rondelek z ognia. Wsypac pokrojone daktyle, ostawic na 4 min. aby daktyle zmiekly.
Miekkie maslo utrzec z cukrem na kremowa mase. Dodac jajko, cukier waniliowy i daktyle razem z woda, w ktorej sie moczyly, zmiksowac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy, zmiksowac. Wylac ciasto na przygotowana blaszke.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-45 mn. az ciasto zacznie lekko odstawac od brzegow foremki (ja pieklam tylko 35 min.).
Przygotowac polewe toffi: do malego rondelka wlozyc maslo, dodac smietane i cukier. Podgrzewac na malym ogniu az cukier sie rozpusci. Nastepnie gotowac 2 min. ciagle mieszajac.
Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, nakluc wielokrotnie, w roznych miejscach drewnianym patyczkiem lub widelcem. Polac goraca polewa. Zostawic w formie do wystygniecia.
Rada: do ciasta mozna dodac tez posiekane orzechy wloskie (50 g daktyli zastepujemy wtedy orzechami wloskimi), pokrojone w kostke jablko (dajemy wtedy do ciasta tylko 150 g daktyli) lub banana (oprocz daktyli dodajemy tez obranego i zmiazdzonego widelcem banana).
Komentarze
Chyba będę musiała je zrobić. :)
Pozdrowienia ślę :*
Pozdrowienia :)
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrawiam.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia cieple.
Pozdrawiam serdecznie :)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.