Cassoulet z biala fasola i udkami kaczymi.
Bardzo sycace i pozywne danie kuchni francuskiej z biala fasola i udkami kaczymi. Idealne na zimowy, niedzielny obiad. Jesli lubicie mieso z kaczki to danie na pewno przypadnie Wam do gustu :) Jego przygotowanie trwa dosyc dlugo ale z powodzeniem mozna je przygotowac dzien wczesniej a nastepnego dnia tylko podgrzac i zapiec posypujac fasola i bulka tarta. Polecam :)
Skladniki na 4-6 porcji:
4 udka z kaczki (po ok. 400 g kazde)
2 cebule, obrane i pokrojone w polplasterki
1 duza marchewka, obrana i pokrojona w kostke
150 g pancetty lub przerosnietego boczku, pokrojone w kostke
1 lyzeczka suszonego tymianku
4 zabki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
250 ml bialego wytrawnego wina
800 g pomidorow z puszki, pokrojonych
125 g zielonych oliwek, bez pestek
1 listek laurowy
800 g malej bialej fasoli lub fasolki cannellini, z puszki (osaczonej na sicie)
ok. 100 g bulki tartej
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Przygotowac duza forme do pieczenia (o wymiarach 33 x 21 cm). Piekarnik rozgrzac do temp. 170°C.
Udka z kaczki umyc, osuszyc. Ulozyc je skora do dolu w zaroodpornym naczyniu lub na glebokiej patelni, smazyc 4-5 min. Przewrocic udka na druga strone, smazyc kolejne 4-5 min. Podsmazone mieso przelozyc na plaski talerz, oproszyc sola.
Zlac tluszcz z naczynia, jaki wytopil sie z miesa, zostawiajac tylko 1 lyzke. Podsmazyc na nim przez 5 min. cebule i marchewke az zmiekna. Dodac pancette (lub boczek) i tymianek, smazyc kolejne 3-4 min. Dodac czosnek, wymieszac, smazyc 1 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, wlac wino. Zagotowac i gotowac 1 min. Nastepnie wrzucic pokrojone pomidory, oliwki i listek laurowy. Gotowac wszystko na srednim ogniu, bez przykrycia przez 5 min. Ponownie przyprawic do smaku.
Udka kacze ulozyc w przygotowanej formie, zalac je rownomiernie sosem. Wlac tyle wody do sosu aby udka byly lekko przykryte sosem. Przykryc naczynie folia aluminiowa (lub pokrywka) i piec przez 90 min. (po 60 min. sprawdzic czy udka sa juz upieczone, jesli nie to nalezy zostawic je w piekarniku do konca podanego czasu).*
Wyjac forme z piekarnika, zdjac folie. Podwyzszyc temperature w piekarniku do 200°C.
Na upieczonych udkach rozlozyc rownomiernie fasole, posapac bulka tarta. Oproszyc sola i pieprzem. Wstawic ponownie do piekarnika i piec 20-25 min., az bulka sie zarumieni. Podawac od razu po przygotowaniu.
* danie mozna przygotowac czesciowo dzien wczesniej, piekac je podane 60 min. Nastepnego dnia pieczemy je do konca (pozostale 30 min.) i zapiekamy z dodatkiem fasoli zgodnie z dalsza czescia przepisu
Komentarze
Lubię i robię w różnych wariantach.
Twój talerz Majko mega smakowity!
Idealne na zimowe dni, pycha!
Pozdrowienia:)