Kalafior tikka masla.
Dzis zapraszam Was na kalafior w przepysznym sosie tikka masla. Wiem, ze najbardziej popularny jest kurczak tikka masala, jednak ja postanowilam wyprobowac przepis na to danie w wersji wegetarianskiej. Musze powiedziec, ze w tym daniu mozna sie zakochac :) Jest mega aromatyczne i po prostu mega pyszne. Ja podalam kalafior tikka masala z dodatkiem ryzu ale mozna tez podac go np. z polenta. Jesli nie macie pomyslu na przygotowanie kalafiora to goraco polecam ten przepis :)
Kalafior tikka masla
Skladniki dla 6 osob:
1 kalafior (ok. 1 kg)
600 g marchewki
1 cebula
1 kawalek imbiru (3 cm)
3 lyzki oliwy
3 lyzki koncentratu pomidorowego
2 lyzeczki ostrej mielonej papryki
1 lyzeczka mielonego kuminu
1 lyzeczka mielonej kolendry
2 puszki krojonych pomidorow (po 425 ml kazda)
500 ml passaty pomidorowej
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
cukier
150 g jogurtu naturalnego*
200 ml smietany kremowki (lub creme fraiche)
100 g orzechow cashew (nerkowcow)
1 peczek kolendry
chili w platkach
ryz do podania
Kalafior podzielic na rozyczki, umyc, osaczyc na sicie. Marchewke obrac, oplukac, przekroic wzdluz na pol, pokroic w polplasterki. Imbir obrac za pomoca lyzeczki, drobno posiekac lub zetrzec na tarce. Cebule obrac, przekroic na pol, pokroic w plasterki.
W duzym garnku rozgrzac oliwe. Wrzucic cebule i marchewke, podsmazyc. Nastepnie dodac kalafior, imbir, koncentrat pomidorowy, mielona papryke, kumin i mielona kolendre, wymieszac, krotko podsmazyc. Dodac krojone pomidory i passate pomidorowa. Doprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem. Wlac jogurt i smietane, wymieszac. Wszystko razem zagotowac i gotowac ok. 20-30 min. (od czasu do czasu zamieszac).
Orzechy cashew podprazyc na suchej patelni. Kolendre oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Czesc kolendry posiekac, reszte zostawic do dekoracji.
Gotowe danie jeszcze raz doprawic do smaku. Przed podaniem posypac posiekana kolendra i platkami chili. Udekorowac orzechami cashew i pozostala kolendra. Podawac z dodatkiem ryzu.
Komentarze