Ciastka francuskie z jablkami.
Jesien nadciaga wielkimi krokami a ja mam znow ochote na wypieki z jablkami :)) Dlatego tez chce dzis sie z Wami podzielic przepisem na pyszne ciastka francuskie z jablkami i rodzynkami. Ciastka przygotowuje sie bardzo szybko, musimy tylko wczesniej poddusic jablka na masle z dodatkiem bialego wina. Nastepnie dodajemy rodzynki i takim nadzieniem wypelniamy ciasto francuskie (nadzienie samo w sobie jest pyszne, az ma sie ochote podjadac z garnka:) Goraco polecam.
Ciastka francuskie z jablkami
Skladniki na 8 sztuk:
2 opakowania ciasta francuskiego (po 270 g kazde)
1 bialko
Nadzienie:
500 g kwasnych jablek
2 lyzki soku z cytryny
20 g masla
50 ml bialego wytrawnego wina
40 g cukru
50 g rodzynek
cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Jablka obrac, przekroic na pol, usunac gniazda nasienne i pokroic w nieduza kostke, wymieszac z sokiem z cytryny. Maslo rozgrzac w garnku lub na patelni, wrzucic jablka, podsmazyc. Wlac biale wino, gotowac przez 3-4 min. Dodac rodzynki, doprawic do smaku cukrem, wymieszac i odstawic do wystudzenia.
Ciasto francuskie wyjac na 20 min. przed uzyciem aby sie ocieplilo. Nastepnie ciasto rozwinac, kazdy placek pokroic za pomoca noza lub radelka na 4 prostokaty. Bialko rozmacic, za pomoca pedzelka posmarowac naokolo brzegi kazdego prostokata.
Na kazdy prostokat ciasta nakladac po 2-3 lyzki podduszonych jablek - nakladac jablka na polowe prostokata, przykryc druga polowa, brzegi lekko docisnac widelcem lub palcami aby sie zlepily. Za pomoca ostrego noza naciac ciasto w kilku miejscach.
Ulozyc ciastka na przygotowanych blachach, posmarowac reszta bialka. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min. az ciastka sie zrumienia. Wyjac, lekko wystudzic i posypac cukrem pudrem.
Komentarze