Chleb orkiszowy z garnka (bez zagniatania).


Raz w tygodniu, najczesciej w weekend, pieke chleb na zakwasie. Ciagle ten sam, ze sprawdzonego przepisu, ktory wymaga troche czasu i nakladu pracy. Czasami, kiedy nie mam zbyt duzo czasu a mam ochote na swiezy chleb, pieke chleby na drozdzach. Przepis, ktorym chce sie dzis z Wami podzielic jest naprawde prosty a chleb nie potrzebuje wcale zagniatania. Wystarczy tylko wymieszac wszystkie skladniki w misce i odstawic na noc do wyrosniecia. Rano pieczemy taki chleb w nagrzanym zeliwnym garnku. Chleb z tego przepisu ladnie rosnie, jest miekki, lekko wilgotny, ma cienka i chrupiaca skorke. Cale ziarna orkiszu nadaja mu dodatkowo smaku. Nastepnego dnia jest rownie dobry, nie kruszy sie. Goraco polecam :)



Chleb orkiszowy z garnka (bez zagniatania)
*inspiracja: "Deli" 1 (2017)

Skladniki na 1 maly bochenek:
40 g ziaren orkiszu
450 g maki orkiszowej (typ 630)
150 g maki orkiszowej pelnoziarnistej
1 lyzeczka suchych drozdzy
450 ml wody
sol

Dzien wczesniej (najpeiej wieczorem) wsypac orkisz do miseczki, dodac 1/2 lyzeczki soli, wymieszac, zalac 60 ml wrzacej wody. Wystudzic, przykryc folia spozywcza i odstawic na blat kuchenny. Obydwa rodzaje maki wsypac do duzej miski, dodac suche drozdze, 1 lyzeczke soli, wymieszac za pomoca trzepaczki. Nastepnie wlac 450 ml wody, wymieszac wszystko reka lub trzepaczka. Przykryc miske folia spozywcza i odstawic na 12 godz. (najwiecej na 24 godz.) na blat kuchenny.

Nastepnego dnia rano wstawic do piekarnika zeliwny garnek o srednicy 24 cm z pokrywka (na kratke z piekarnika, na najnizszy poziom) i ustawic temp. 250°C. Rozgrzac piekarnik razem z garnkiem. Orkisz dobrze odcedzic na sitku.

Stolnice wysypac maka, wylozyc ciasto chlebowe, posypac je lekko maka i lekko splaszczyc (najlepiej rekami oproszonymi maka, poniewaz ciasto jest bardzo klejace). Posypac ciasto 1 lyzka ziaren orkiszu, prawy i lewy brzeg ciasta zlozyc do srodka. Posypac kolejna 1 lyzka orkiszu, zlozyc do srodka gorny brzeg ciasta. Posypac ostatnia 1 lyzka orkiszu i zlozyc do srodka dolny brzeg ciasta.

Nagrzany garnek wyjac ostroznie z piekarnika, zdjac pokrywke, wlozyc ciasto chlebowe. Przykryc garnek pokrywka, ponownie wstawic do piekarnika i piec chleb przez 30 min. Nastpenie zdjac pokrywke i dopiekac kolejne 15 min. az chleb sie zrumieni a popukany od spodu bedzie wydawal gluchy odglos.

Upieczony chleb wyjac z garnka, wystudzic na kuchennej kratce.




Komentarze

piegusek pisze…
uwielbiam ten chleb z garnka ale takiej wersji orkiszowej jeszcze nie piekłam! świetny pomysł:)
Pięknie wygląda i kusi złotą skórką :).
mlodakk pisze…
Domowe wypieki są najpyszniejsze:)
Bardzo fajna wersja chleba z garnka. Robiłam go raz, ze zwykłej mąki i nawet taki był bardzo smaczny.
Maja pisze…
Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
majka pisze…
Koniecznie wiec musisz sprobowac :) Chleby orkiszowe sa przepyszne.

Buziaki.
majka pisze…
Dziekuje :) A skorka jest pyszna i chrupiaca :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Jestem tego samego zdania :) Pozdrowienia.
majka pisze…
Ja tez wczesniej pieklam takie pszenne z garnka. Ten jest troche inny, bardziej wilgotny i tez bardzo smaczny :)

Usciski.