Chlebek bananowy z platkami owsianymi i suszonymi figami.
Dzis zapraszam Was na cos slodkiego :) Prawde mowiac to nie mam pojecia, co mam napisac na temat tego bananowego chlebka oprocz tego, ze jest pyszny i zdrowy (napakowany platkami owsianymi i suszonymi figami - przymykam oko na te niewielka ilosc cukru w skladzie:). No moze jeszcze to, ze robi sie go blyskawicznie, a do jego przygotowania nie potrzeba nawet wyciagac miksera, wystarczy miska i trzepaczka. Najlepiej smakuje w dniu pieczenia ale jest tez dobry przez kolejne dwa dni (sprawdzone:), mozna go tez podpiec na chrupiaca w tosterze. Przepis Jamiego Olivera. Goraco polecam :)
Chlebek bananowy z platkami owsianymi i suszonymi figami
*inspiracja: "Jamie" 11-12 (2016)
Skladniki na keksowke o dl. 20 cm:
80 g cukru
2 duze jajka (L)
125 ml oleju slonecznikowego
2 bardzo dojrzale banany (u mnie 418 g - waga przed obraniem)
4 suszone figi
175 g maki pszennej pelnoziarnistej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka mielonego cynamonu
50 g platkow owsianych + 25 g do posypania
ew. ser ricotta i miod do podania
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Keksowke o dl. 20 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.
Banany obrac, przelozyc do miseczki, zgniesc za pomoca widelca. Figi pokroic w mala kostke. W duzej misce wymieszac za pomoca trzepaczki jajka z cukrem. Dodac olej i 50 ml wody, wymieszac. Dodac zmiazdzone banany i figi, ponownie wymieszac.
W drugiej misce wymieszac make z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Przesiac i dodac do bananowej masy, wymieszac. Na koniec wsypac platki wosiane, dokladnie wymieszac.
Przelozyc mase do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Posypac platkami owsianymi (25 g). Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 min. (drewniany patyczek wbity w ciasto po wyciagnieciu powinien byc czysty - jesli nie jest, dopiekamy kolejne 10-15 min.).
Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, odstawic w formie na kuchenna kratke aby calkowicie wystyglo.
Podawac pokrojony w plasterki, z dodatkiem ricotty i miodu.
Komentarze