Salatka z quinoa ze slodkimi ziemniakami i orzechami.
Dwa razy w tygodniu przygotowuje salatki, ktore moj M. zabiera ze soba do pracy. Czasami salatki powstaja spontanicznie z tego, co akurat mam w lodowce a czasami wyprobowuje nowe przepisy z ksiazek kulinarnych. Tak bylo i tym razem. Przygotowalam salatke z quinoa, pieczonych slodkich ziemniakow z dodatkiem kuminu i orzechow wloskich. "Fantastyczna!" - tak jednym slowem okreslil te salatke moj M. kiedy sprobowal jej podczas przerwy w pracy :) I oczywiscie mial racje poniewaz ta salatka jest naprawde przepyszna. Goraco polecam :)
Salatka z quinoa ze slodkimi ziemniakami i orzechami
*inspiracja: S. Hage "Orient. Köstlich vegetarisch" z moimi zmianami (ang. klik)
Skladniki na 4 porcje:
3 slodkie ziemniaki
2 lyzki oliwy
2 lyzeczki nasion kuminu
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
200 g quinoa
1 lyzeczka mielonego kuminu (nie dalam)
4 cebulki dymki
50 g orzechow wloskich
1 maly peczek swiezej kolendry
Dressing:
60 g orzechow wloskich
2 lyzki oliwy
1 lyzka wody
2 zabki czosnku (dalam troche suszonego czosnku)
sok z 1 cytryny
1 lyzeczka octu z bialego wina
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Slodkie ziemniaki obrac, umyc, pokroic na czastki. W misce wymieszac oliwe z nasionami kuminu, doprawic sola morska i swiezo mielonym czarnym pieprzem. Wlozyc do miski czastki ziemniakow, obtoczyc je dokladnie w oliwie z dodatkami. Ulozyc ziemniaki na przygotowanej blasze i piec je na srodkowym poziomie piekarnika przez 20-25 min., az beda miekkie a brzegi lekko sie zrumienia.
Cebulke dymke oczyscic, pokroic w krazki. Orzechy wloskie grubo posiekac. Kolendre oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Kilka listkow zostawic do dekoracji, reszte drobno posiekac.
W miedzyczasie quinoa przeplukac na sicie pod zimna biezaca woda. Zagotowac 400 ml wody z dodatkiem mielonego kuminu, wrzucic quinoa i gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez ok. 13 min. az quinoa wchlonie cala wode. Nastepnie osaczyc ja dobrze na sicie, przelozyc do duzej miski (ew. wystudzic).
Z podanych skladnikow przygotowac dressing: oliwe wymieszac z woda, octem winnym i sokiem z cytryny. Dodac suszony czosnek, doprawic do smaku sola morska i pieprzem, Wszystko dokladnie wymieszac. Orzechy wloskie drobno posiekac.
Wszystkie skladniki salatki wymieszac razem w misce, polac dressingiem, posypac orzechami. Udekorowac listkami swiezej kolendry. Podawac na cieplo lub zimno.
Rada: w oryginalnym przepisie wszystkie skladniki dressingu, lacznie z orzechami, nalezy zmiksowac za pomoca blendera na gladka paste (jesli pasta jest zbyt gesta nalezy dolac wiecej oliwy).
Komentarze