Drozdzowe zajaczki wielkanocne.
Znalazlam ten przepis zupelnie przez przypadek. Przegladalam gazete w poszukiwaniu wielkanocnych inspiracji i w oczy wpadl mi wlasnie przepis na drozdzowe zajaczki wielkanocne. Pomyslalam, czemu ich nie zrobic? Synek na pewno sie ucieszy. Radosci oczywiscie nie bylo konca a zajaczki zniknely w zastraszajacym tempie :) Wcale sie nie dziwie, poniewaz byly naprawde pyszne. Ciasto bylo mieciutkie, maslane i puszyste, swietnie sie z nim pracowalo (do ciasta nie dodaje sie jajek). Z podanych skladnikow wychodzi 16 nieduzych zajaczkow, idealnych do wielkanocnego koszyczka :) Najlepsze w dniu pieczenia (najlepiej smakowaly takie jeszcze lekko cieple :) Polecam na zblizajaca sie Wielkanoc.
Drozdzowe zajaczki wielkanocne
*inspiracja: "Lisa" 3 (2010)
Skladniki na 16 sztuk:
500 g maki pszennej
300 ml mleka
21 g swiezych drozdzy
100 g cukru
75 g miekkiego masla
szczypta soli
1 zoltko
ok. 25 g rodzynek
ok. 26 g migdalow w slupkach
ew. cukier puder do oproszenia buleczek
W malym rondelku podgrzac 250 ml mleka.* Przelac mleko do misy miksera, wkruszyc drozdze, mieszac aby drozdze sie rozpuscily. Nastepnie dodac make, cukier, maslo i szczypte soli, wyrobic gladkie ciasto (ja wyrabialam mikserem przez 8 min.). Przykryc miske sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 30 min.**
Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. Wyrosniete ciasto wylozyc na wysypana maka stolnice, lekko wyrobic. Uformowac z ciasta walek, pokroic go na 16 kawalkow. Z kazdego kawalka ciasta uformowac kulke. Ukladac kulki na przygotowanych blachach, lekko je splaszczyc. Za pomoca noza naciac kazda kulke prawie do polowy, z powstalych kawalkow uformowac uszy zajaczkow.
Pozostale 50 ml mleka wymieszac z zoltkiem, posmarowac ta mieszanka buleczki. Kazdemu "zajaczkowi" zrobic oczy i nos z rodzynek a z migdalow zeby i ew. brwi. Przykryc buleczki czystymi scierkami, zostawic na 10-15 min. aby ciasto troche podroslo.
Piekarnik rozgrzac do 180°C. Wyroniete buleczki wstawic do piekarnika. Piec przez 15-18 min. na zlotobrazowo. Wyjac, wystudzic na kuchennej kratce. Przed podaniem mozna ew. oproszyc zajaczki cukrem pudrem.
* mleko nie moze byc zbyt gorace, kiedy wlozymy do niego palec nie powinno parzyc
** u mnie trawlo to 60 min., wstawilam miske do piekarnika nastawionego na 50°C
Komentarze
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam ciepło!
but I find this matter to be really something which I believe I'd never understand.
It kind of feels too complex and extremely large for me. I'm having
a look forward on your next put up, I'll try to get the dangle of it!
My webpage - Shoes For Plantar Fasciitis ()