Makaron zapiekany z pieczarkami, karczochami i oliwkami.
Witam Was po swietach :) Mam nadzieje, ze uplynely Wam w pysznej i rodzinnej atmosferze. Wczoraj odjechali od nas ostatni goscie, dzis powoli wracam do rzeczywistosci. Powracam tez do "normalnego" jedzenia czyli moich ukochanych makaronow :) Na obiad proponuje wiec pyszny makaron z dodatkiem pieczarek, marynowanych karczochow i czarnych oliwek. Calosc zapieczona z sosem beszamelowym i serem. Pycha :) Goraco polecam.
Makaron zapiekany z pieczarkami, karczochami i oliwkami
Ellen Parnavelas, Ryland Peters "Winterwohlfühlküche"
Skladniki na 4 porcje:
2-3 lyzki oliwy
1 cebula, obrana i drobno posiekana
1/2 lyzeczki suszonego oregano
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
150 g pieczarek, oczyszczonych i drobno pokrojonych
4 zabki czosnku, obrane i przecisniete przez praske (dalam 2)
1/2 lyzeczki chili w platkach
125 ml bialego lub czerwonego wytrawnego wina
800 g pomidorow z puszki, pokrojonych
400 g marynowanych karczochow z puszki, osaczonych i pokrojonych na male kawalki
50 g czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki
szczypta cukru
400 g makaronu penne
150 g sera provolone, drobno pokrojonego (dalam tarty ementaler)
Sos beszamelowy:
50 g masla
4 lyzki maki pszennej
600 ml goracego mleka
3-4 lyzki tartego paremzanu
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Na duzej patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy, wrzucic posiekana cebule, dusic przez 5-8 min. Dodac oregano, tymianek i pieczarki, dusic kolejne 2-3 min. Jesli trzeba dolac oliwy. Nastepnie dodac czosnek i chili, wymieszac, oproszyc sola, dusic kolejna 1 min. Wlac wino, gotowac 1 min. az wino wyparuje. Na koniec dodac posiekane pomidory, karczochy i oliwki. Wsypac cukier, doprawic do smaku sola i pieprzem. Przykryc patelnie pokrywka i dusic przez 15 min. na malym ogniu.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Osaczyc z na sicie.
Przygotowac sos: w malym rondelku rozpuscic maslo. Wsypac make, zasmazyc przez 1 min. Nastepnie wlewac porcjami gorace mleko. Mieszac caly czas i gotowac az sos zgestnieje. Doprawic do smaku sola i pieprzem, wsypac 2 lyzki tartego parmezanu, wymieszac.
Na dno prostokatnej formy (o wymiarach 30x20 cm) wylozyc troche sosu pomidorowego, wlac 1 lyzke oliwy. Na sosie ulozyc 1/3 makaronu, nastepnie wylac polowe pozostalego pomidorowego sosu. Ulozyc kolejna porcje makaronu, na wierzchu rozsmarowac polowe sosu beszamelowego, posypac serem provolone (lub ementalerem). Na wierzch wylac pozostaly sos pomidorowy i wylozyc pozostaly makaron. Na makaronie rozsmarowac pozostaly sos beszamelowy. Calosc posypac reszta tartego parmezanu.
Wstawic naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekac przez 30-40 min. az wierzch zapiekanki sie zrumieni. Podawac od razu po przygotowaniu.
Komentarze
buziaki ;*
Uściski serdeczne :*
Pozdrowienia.
Sciskam :)
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Usciski :)