Kurczak z marchewka i porami po wiejsku.
Dzis pyszna propozycja obiadowa :) Duszony kurczak z porami i marchewka, z dodatkiem swiezego tymianku i natki pietruszki. Calosc podana z sosem smietanowo-musztardowym. Do sosu dodaje sie musztarde z calymi ziarenkami gorczycy - moja musztarda byla z dodatkiem miodu i maku co sprawilo, ze smak sosu byl jeszcze lepszy. Razem z miesem dusza sie tez ziemniaki, co bardzo zaoszczedza nam czas (kiedy kurczak sie dusi mozemy przygotowac np. salatke). Polecam :)
Kurczak z marchewka i porami po wiejsku
Ellen Parnavelas, Ryland Peters "Winterwohlfühlküche"
Skladniki na 6-8 porcji:
2-3 lyzki oliwy
1 maly kurczak (ok. 600 g), podzielony na porcje + 4 udka (dalam 1 kg udek drobiowych)
600 g marchewki, obranej i pokrojonej w grube plasterki
500 g pora, oczyszczonego i pokrojonego w krazki
800 g malych ziemniakow, obranych, pokrojonych w cwiartki
kilka galazek swiezego tymianku i natki pietruszki + 1 lisc laurowy, zwiazane razem nitka
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Do podania:
200 g smietany
2 lyzki musztardy dijon, z calymi ziarenkami gorczycy
1 duzy peczek natki pietruszki, posiekany
1 peczek szczypiorku, posiekany (wg uznania)
Piekarnik rozgrzac do temp. 150°C. W naczyniu do zapiekania rozgrzac na srednim ogniu 2 lyzki oliwy. Ulozyc kurczaka skora do dolu, smazyc przez 4-5 min. Nastepnie przewrocic i obsmazyc z drugiej strony. Wyjac mieso na talerz, oproszyc sola, przykryc folia aluminiowa, odstawic na bok.
Zlac z naczynia tluszcz, ktory wytopil sie z kurczaka, troche zostawic do podsmazenia warzyw. Wrzucic marchewki i pora, smazyc, ciagle mieszajac, przez 5-7 min. Dodac ziemniaki i ziola, dusic kolejne 2 min. Doprawic do smaku sola.
Kurczaka wlozyc z powrotem do naczynia, wlac tyle wody aby mieso bylo prawie calkowicie przykryte. Zagotowac, przykryc naczynie pokrywka i wstawic do nagrzanego piekarnika. Dusic przez 1 godz.
Wyjac naczynie z piekarnika, znow postawic na kuchni. Za pomoca lyzki cedzakowej wyjac mieso i warzywa, ulozyc na duzym talerzu (na ktorym bedziemy podawac mieso). Sos, ktory powstal podczas pieczenia, gotowac przez 3-5 min. na srednim ogniu aby czesciowo odparowal. Wlac smietane, gotowac bez przykrycia kolejne 5 min. Dodac musztarde, posiekana natke i ew. szczypiorek, oproszyc mielonym pierzem. Tak przygotowanym sosem polac mieso i od razu podawac.
Komentarze
Mam nadzieje, ze bedzie smakowalo :)