Osterstuten - wielkanocna drozdzowka z rodzynkami.
Powoli zaczynam przygotowywac sie do Wielkanocy. Kupuje swiateczne ozdoby, wyszukuje i wyprobowuje nowe przepisy. Na pierwszy ogien poszla drozdzowka z rodzynkami nazywana tutaj Osterstuten i serwowana podczas wielkanocnego sniadania. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ciasto pieknie rosnie a sama drozdzowka wychodzi mieciutka i puszysta. Jest neutralna w smaku (tylko rodzynki dodaja jej lekkiej slodkosci) przez co wspaniale smakuje posmarowana maslem i marmolada. Niestety nie mialam odpowiedniej wielkosci formy wiec moja drozdzowka wyrosla znacznie ponad forme i wyglada troche jak pieczarka :) Polecam, nie tylko na wielkanocne sniadanie :)
Osterstuten - wielkanocna drozdzowka z rodzynkami
Skladniki na 1 keksowke (o dl. 30 cm):
500 g + troche maki pszennej do wysypania formy
1 lyzeczka soli
50 g cukru
50 g + troche miekkiego masla do wysmarowania formy
1 jajko
1 zoltko
250 ml mleka
42 g swiezych drozdzy
125 g rodzynek
Do misy miksera wsypac 500 g maki pszennej, 1 lyzeczke soli i cukier, wymieszac. Posrodku zrobic wglebienie, wkruszyc drozdze. Mleko lekko podgrzac, zalac nim drozdze, lekko oproszyc maka z brzegow. Przykryc miske sciereczka i odstawic na 15 min. aby drozdze sie spienily. Nastepnie dodac 50 g miekkiego, pokrojonego masla i cale jajko. Wyrabiac mikserem przez 5 min. Ponownie przykryc miske sciereczka i ostawic na ok. 45 min. aby ciasto podwoilo swoja objetosc.
W miedzyczasie rodzynki oplukac zimna woda, osaczyc na sicie i osuszyc. Keksowke o dl. 30 cm (i pojemnosci 2 i 3/4 l) wysmarowac pozostalym maslem, oproszyc maka (nadmiar maki wysypac). Do wyrosnietego ciasta dodac rodzynki, zagniatac 3-4 min. Nastepnie uformowac z ciasta podluzny "bochenek" i ulozyc go w formie. Przykryc sciereczka i odstawic na ok. 45 min. do ponownego wyrosniecia.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Wyrosnieta drozdzowke posmarowac zoltkiem wymieszanym z 1 lyzka wody. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika, piec ciasto przez 25-30 min. (ewentualnie po 15 min. przykryc je folia aluminiowa aby zbyt mocno sie nie zrumienilo).
Wyjac drozdzowke z piekarnika, zostawic na 15 min. w formie. Nastepnie delikatnie wyjac z formy i zostawic na kuchennej kratce do calkowitego wystygniecia. Podawac z dodatkiem masla i marmolady.
*inspiracja: "Lecker" 4 (2010) z moimi zmianami
Komentarze
rozmarzyłam się ...
Twoje zdjęcia są takie nastrojowe.
A drożdżówka pyszna!
Pięknego dnia!
Miłego dnia ;*
Drożdżowe, to ja zawsze i wszędzie bardzo chętnie:)
Pozdrowienia!
Zjadłabym. :)
Miłego dnia.